Ugrás a tartalomra

Amerika: Az emberek kétharmada szerint csak két nem van

Az utóbbi évevkhez képest úgy tűnik egyre többen gondolják így.

Photo by Tim Mossholder / Unsplash


A washingtoni székhelyű Public Religion Research Institute nevű, pártoktól független kutatószervezet csütörtökön tette közzé "A nemek, a névmások és a közoktatás politikája" című felmérését. Az adatok 5048 amerikai felnőtt 2023. március 9. és 23. között adott válaszain alapulnak.

2023-ban a felmérés szerint az emberek  65 százaléka van azon a véleményen, hogy csak két nem létezik, amely növekedést mutat a 2021-es adatok szerinti 59 százalékhoz, és a 2022-es  62 százalékhoz képest. Az amerikaiak nagyjából 34 százaléka hisz abban, hogy "sok nemi identitás" létezik, a 2022-es 35 százalékkal és a 2021-es 40 százalékkal szemben.

A csak két nem létezését valló amerikaiak aránya minden demográfiai csoportban nőtt,  az Utolsó Napok Szentjei kivételével, ahol az emberek 81 százaléka hisz a nemi binaritásban, a két évvel ezelőtti 82 százalékkal szemben, valamint a fekete protestánsokat, ahol 73 százalékról 71 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint csak két nem létezik. Melissa Deckman, a PRRI vezérigazgatója,  a The Christian Postnak adott nyilatkozatában reagált a kutatás eredményeire, mondván, hogy "a legtöbb amerikai számára még mindig meglehetősen új az a koncepció, hogy kettőnél több nem létezik".

"Az elmúlt néhány évben nagyobb figyelem irányult a kérdésre, különösen egyes konzervatív és vallási vezetők részéről, kifejezetten a vörös (republikánus) államokban. Az elmozdulás talán ennek a szélesebb körű vitának a tükörképe, ahogy egyre több amerikai kezdi átlátni a kérdést"

- mondta Deckman.

"Hogy ez a tendencia folytatódik-e, azt érdemes lesz figyelemmel kísérni, mivel a fiatalabb és kevésbé vallásos amerikaiak általában nyitottabbak a nemek szélesebb körű értelmezésének koncepciójára"

- tette hozzá.

Deckman elmondása szerint nem minden hívő ember erősen elkötelezett a nemi kettősség fogalma mellett, de a nemi binaritás fontossága egyértelműen többet számít a republikánusok, az idősebb amerikaiak és a konzervatívabb csatornákat nézők számára.

A felmérés szerint a fehér evangélikus protestánsok (92%), a republikánusok (90%), a spanyolajkú protestánsok (82%) és más színes bőrű protestánsok (73%) elsöprő többsége hisz abban, hogy csak két nem létezik, a fehér katolikusok (69%), a fehér fővonalbeli protestánsok (67%), a spanyolajkú katolikusok (66%) és más nem keresztény vallások hívei (55%) kisebb többséggel fogadják ezt el.

(CT)

Legfrissebb