Ugrás a tartalomra

USA: az emberek döntő többsége szerint csökken a vallás befolyása

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb ha nem beszélnek a vallásról, ha nem értenek velük egyet.

"Hiszünk Istenben" - felirat az amerikai készpénz egyik oldalán. - Kép forrása: ABD

Az amerikai felnőttek többsége úgy véli, hogy a vallásnak egyre kevésbé van hatása a közéletben, és ez sokakat aggaszt - ezt támasztja alá a Pew Research Center legfrissebb tanulmánya.

A tanulmány, melyet 12 693 amerikai felnőtt körében végeztek országosan február 13. és 25. között, arra mutat rá, hogy sokan hiányolják a hagyományos vallási értékek pozitív hatását.

"Összességében a vallás amerikai életben betöltött szerepével kapcsolatos nyugtalanság széles körben elterjedt jelei mutatkoznak. Ez az elégedetlenség nem csak a vallásos amerikaiak körében tapasztalható. Sok vallásos és nem vallásos amerikai mondja azt, hogy úgy érzi, hogy vallási meggyőződései miatt konfliktusba kerül a társadalmi normákkal, a körülötte élő emberekkel és a politikai spektrum másik oldalával"

- írja Michael Rotolo, Gregory A. Smith és Jonathan Evans, a Pew kutatói.

A Pew kutatói megállapították, hogy az amerikai felnőttek 80 százaléka szerint a vallás szerepe az amerikai életben csökken, amely a korábbi felmérésekhez képest minden eddiginél magasabb szám.

A legtöbb amerikai, aki szerint a vallás szerepe egyre csökkén, nem elégedett a vallás fejlődésével, és az amerikai felnőttek 49 százaléka szerint ez rossz dolog, ugyanakkor azok, akik szerint a vallás befolyása növekszik (8%), ezt jó dolognak tartják.

Összességében az amerikai felnőttek mintegy 57 százaléka gondolja úgy, hogy a vallás befolyása a társadalomban jó dolog.

A tanulmány számos kulcsfontosságú megállapítása rávilágít arra, hogy az amerikai felnőttek körében egyre nagyobb a nyugtalanság a vallási befolyás alakulása miatt.

Az amerikai felnőttek 48 százaléka mondta azt, hogy "nagymértékben" vagy "némileg" konfliktus van vallási meggyőződése és az amerikai kultúra főáramú nézetei között, ami a 2020-as 42 százalékos arányhoz képest növekedést jelent.

A felmérésben résztvevők 41 százaléka azt mondja, hogy a legjobb, ha egyáltalán nem beszélünk a vallásról, ha valaki nem ért egyet velünk.

A vallásilag nem elkötelezett felnőttek körében - akik vallási szempontból ateistának, agnosztikusnak vagy semlegesnek vallják magukat - mintegy 72 százalék szerint a konzervatív keresztények túl messzire mentek a vallási befolyással a kormányzatban és az állami iskolákban, míg a keresztények 63 százaléka mondja ugyanezt a szekuláris liberálisokról.

A republikánusok és a republikánus érzelmű függetlenek 42 százaléka szerint a Bibliának nagyobb befolyást kellene gyakorolnia az amerikai törvényekre, mint a nép akaratának, ha a Biblia és a nép akarata között konfliktus van. A demokratáknak és a demokrata érzelmű függetleneknek csak 16 százaléka támogatja ezt az álláspontot.

Ennek ellenére majdnem minden amerikai, azaz 94 százalékuk szerint "nagyon" vagy "valamennyire" fontos, hogy az elnök személyesen erkölcsös és etikus életet éljen.


A többség, azaz 64 százalékuk szerint az is fontos, hogy olyan elnökünk legyen, aki kiáll az emberek vallási meggyőződéséért.

Bár sem Donald Trump volt elnököt (4%), sem Joe Biden elnököt (13%) nem tartják különösen vallásosnak, támogatóik úgy érezték, hogy kiálltak a különböző vallási csoportok mellett.

(CP)

Legfrissebb