Ugrás a tartalomra

Felmérés: ebben különböznek Trump és Biden támogatói

A Biden támogatók 53 százaléka például úgy vélte, hogy a Bibliának semmilyen hatással nem kellene bírnia az amerikai törvényekre.

Donald Trump és Joe Biden a 2020-as elnöki vitán. - Kép forrása: Michael Reynolds/EFE

Egy új jelentés rámutat a széles nézetkülönbségekre Joe Biden és Donald Trump támogatói között a házassággal, az abortusszal, a szexualitással és a vallás szerepével kapcsolatos kérdésekben az amerikai életben.

A Pew Research Center múlt csütörtökön kiadott egy jelentést "Kulturális kérdések és a 2024-es választás" címmel. A tanulmány eredményei 8 749 amerikai felnőtt válaszain alapulnak, amelyeket április 8-14. között gyűjtöttek.

Amikor arról kérdezték őket, hogy "jobb lenne-e a társadalom, ha az emberek a házasságot és a gyermekvállalást prioritásként kezelnék," a Trump támogatók többsége (59%) válaszolt igennel, szemben a Biden szimpatizánsok 19 százalékával.

A Trump támogatók közel fele (47%) a születési arány csökkenését "rossznak" tartotta, míg a Biden támogatók fele (50%) semleges volt a születési arány csökkenésével kapcsolatban, 27 százalékuk pedig pozitív fejleménynek nyilvánította azt.

Az abortusz kérdésében is jelentős eltérések voltak. A Biden támogatók közel fele (46%) azt szerette volna, ha az abortusz "többnyire legális" lenne, míg további 42% támogatta azokat a törvényeket, amelyek "minden esetben legálissá" tennék az abortuszt. Csak 8 százalékuk gondolta, hogy az abortusz "többnyire illegális" kellene hogy legyen.

Ezzel szemben a Trump támogatók fele (50%) úgy vélte, hogy az abortusz "többnyire illegális" kellene hogy legyen, míg 11 százalékuk azt gondolta, hogy "minden esetben illegális" kellene hogy legyen. Egyharmaduk támogatta, hogy az abortusz többnyire legális, míg 9 százalékuk azt gondolta, hogy "minden esetben legális" kellene hogy legyen.

A nemi identitással kapcsolatban a Trump támogatók közel egyöntetűen (90%) ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyén neme "a születéskor meghatározott nemhez kötött." Ezzel szemben a Biden támogatók többsége (59%) egyetértett azzal az elképzeléssel, hogy "valakinek a neme eltérhet a születéskor meghatározott nemtől."

Amikor arról kérdezték őket, hogy mennyire érzik magukat komfortosan, ha az emberek nemsemleges névmásokat használnak, a Biden támogatók 66%-a "kényelmesen" érezte magát ezzel a koncepcióval szemben, míg a Trump támogatók csak 20 százaléka vélekedett hasonlóan. Amikor arról kérdezték őket, hogy "jó dolognak" tartják-e, hogy "több ember számára nem kellemetlen, hogy meleg, leszbikusként vagy biszexuálisként azonosítja magát", mint korábban," a Biden támogatók többsége (51%) igennel válaszolt.

A Trump támogatók többsége (53%) nem értett egyet az LGBT azonosítás növekedésével, míg 36 százalékuk semleges volt ezzel kapcsolatban és 11 százalékuk támogatta ezt a fejleményt.

A Biden támogatók többsége (57%) "jónak" tartotta, hogy azonos neműek házassága legális az USA-ban, 12 százalékuk viszont "rossznak tartotta ezt. A Trump támogatók szűk többsége (51%) kedvezőtlen véleménnyel volt az azonos neműek házasságának legalizálásáról, míg 39% százalékuk semleges véleményt képviselt 11 százalékuk pedig támogatta azt.

Bár mind a Biden, mind a Trump támogatók többsége ellenezte az elképzelést, hogy "a kormányzati politikáknak támogatnia kellene a vallási értékeket és meggyőződéseket," a Trump támogatók sokkal magasabb arányban (43%) értettek egyet ezzel az állítással, mint a Biden támogatók (13%).

Hasonlóan, a Trump támogatók 36 százaléka egyetértett azzal, hogy "a Bibliának nagy hatással kellene lennie az USA törvényeire," szemben a Biden támogatók 11 százalékával.

A Biden támogatók többsége (53%) viszont úgy vélte, hogy a Bibliának semmilyen hatással nem kellene bírnia az amerikai törvényekre.

Mind a Biden (6%), mind a Trump támogatók (22%) nagyon kis százaléka támogatta, hogy a szövetségi kormány hivatalosan is "az Egyesült Államok hivatalos vallásává" tegye a kereszténységet, bár a Trump támogatók sokkal nagyobb arányban (59%) értettek egyet ezzel, mint a Biden támogatók (22%).

Amikor arról kérdezték őket, hogy "szükséges-e hinni Istenben ahhoz, hogy valaki erkölcsös és jó értékekkel rendelkező legyen," a Trump támogatók 45%-a válaszolt igennel. Még kisebb arányban gondolták így a Biden támogatók (20%), hogy az istenhit előfeltétele az erkölcsnek és a jó értékeknek.

(CP)

Legfrissebb