Ugrás a tartalomra

USA: ezek a legégetőbb problémák az evangéliumi hívők szerint

Egy felmérésben arról kérdezték a keresztényeket, hogy milyen kihívások előtt áll az új kormány.

Photo by Jonathan Simcoe / Unsplash

Egy új felmérésből kiderül, hogy az evangéliumi keresztények a bevándorlást, az amerikai szuverenitást és az abortuszt tartják a legfontosabb kérdéseknek a választások előtt.

A Coral Ridge Ministries (CRM) a múlt héten tette közzé a 2024-es lelki állapotfelmérést, amely a "Coral Ridge Ministries barátainak és támogatóinak" évente kiküldött kérdőívre adott 633 válaszon alapul.

"Egy olyan időszakban, amikor a családpárti evangéliumi hívők nézeteit néha eltorzítják, sőt karikírozzák, ez a felmérés egy nagyon szükséges ablakot nyújt arra, hogy mit hisznek valójában a keresztény konzervatívok"

- állította a CRM elnök-vezérigazgatója, Robert Pacienza egy nyilatkozatban.

A kérdőív amellett, hogy megkérdezte a válaszadók véleményét az Egyesült Államokban a politikai és kulturális vitákat uraló témákról, arra kérte a válaszadókat, hogy nevezzék meg "az új kongresszus és kormányzat előtt álló három legkritikusabb kérdést".

A megkérdezettek többsége (56%) a bevándorlást jelölte meg az Egyesült Államok előtt álló három legfontosabb kérdés egyikeként, míg a válaszadók 33 százaléka az "Amerika szuverenitását". Az abortusz (32%), a szövetségi kiadások (30%) és a vallásszabadság (24%) egészítette ki az öt leggyakrabban említett témát, amelyekkel a szövetségi vezetőknek foglalkozniuk kell.

A válaszadók kisebb hányada a következő kérdéseket tekintette a Kongresszus és a következő kormányzat előtt álló legkritikusabbnak: a nemzetbiztonság (21%), a gazdaság (19%), a szocialista nézetek növekedése (14%), a hagyományos értékek védelme (14%), a transzneműek jogai (14%), az egészségügy (13%), a faji megosztottság (13%), a radikális iszlám előretörése (11%) és az oktatás (6%).

Az országban továbbra is exponenciálisan nő az illegálisan az országba belépő emberek és a rendfenntartó erők tisztviselői közötti incidensek száma az amerikai-mexikói határon, ezért nem meglepő, hogy többen a bevándorlást és az amerikai szuverenítást említették a legégetőbb problémaként.

Az amerikai vám- és határvédelem által összeállított adatok azt mutatják, hogy a havi incidensek száma decemberben elérte a rekordot, 301 981-et.

A 2024-es pénzügyi év felénél több mint 1,34 millió illegális bevándorló próbált meg bejutni az Egyesült Államokba.

A válaszadók közül sokan hangsúlyozták abortuszkérdést is, mivel több állam is korlátozásokat vezetett be az amerikai legfelsőbb bíróság 2022-es Dobbs kontra Jackson Women's Health Organization ügyben hozott döntése után, amely megállapította, hogy az amerikai alkotmány nem tartalmaz jogot az abortuszra.

A CRM azt is megállapította, hogy a válaszadók túlnyomó többsége úgy véli, hogy "minden amerikai állampolgárnak vallásszabadsággal kell rendelkeznie, és azt szabadon ki kell tudnia fejezni a közéletben" (95%), valamint hogy "a radikális iszlám továbbra is jelentős fenyegetést jelent Amerikára" (98%). A megkérdezettek 100 százaléka aggodalmát fejezte ki "azon amerikaiak miatt, akiket bíróság elé állítottak vagy gyűlölet-bűncselekményekkel vádoltak meg, mert lelkiismereti alapon ellenzik napjaink erkölcsi kérdéseit".

A megkérdezettek döntő többsége egyetértett az olyan elképzelések támogatásával, hogy a diákoknak "joguk legyen imádkozni az állami iskolák tantermeiben, sporteseményeken és érettségi ünnepségeken", valamint hogy bármely szervezetnek joga legyen "erkölcsi értékeit tükrözni a felvételeiben és működésében, és fenntartani életpárti meggyőződését az egészségügyi ellátásban".

Izrael támogatását, az adófizetők dollárjainak abortuszok finanszírozására való felhasználásának ellenzését, a szocializmus "káros hatásairól" szóló tanítás követelményét, valamint a szülők jogát arra, hogy jogi felelősségrevonás nélkül kifejezhessék aggodalmaikat és véleményüket az iskolaszéki üléseken a megkérdezettek kívétel nélkül mindannyian támogatták.

A válaszadók többsége (68%) azt mondta, hogy "szóbeli vagy fizikai bántalmazást vagy előítéletet tapasztalt a Jézus Krisztusba vetett hitük vagy a konzervatív keresztény nézeteik miatt". A válaszadók döntő többsége továbbá ellenezte a "gyűlöletbeszéd" fogalmának meghatározását, amelyet a szövetségi kormány ellenőrizhetne (92%), a "nyitott határok" bevándorlási politikáját (97%) és az abortuszhoz való jog szövetségi törvénybe iktatását (98%).

Az iskolákkal és az oktatással kapcsolatos további kérdésekből kiderült, hogy határozottan ellenzik a homoszexualitással kapcsolatos információkat tartalmazó szexuális oktatást (89%), azt, hogy a diákok szülői beleegyezés nélkül "választhassák meg" a névmásukat (90%), valamint a "transzneműek kezeléseiről és műtétjéről" tanító szexuális oktatást (92%).

Amikor arra kérték őket, hogy nevezzék meg az Egyesült Államokat fenyegető "komoly veszélyeket", 100 százalékuk Iránt és a nyitott határokat, 97 százalékuk Kínát, 94 százalékuk a radikális iszlámot, a Hamászt és a szocializmust, 90 százalékuk Oroszországot, 87 százalékuk az Egyesült Nemzetek Szervezetét, 84 százalékuk pedig Észak-Koreát jelölte meg.

(CP)

Legfrissebb