Ugrás a tartalomra

Több ezren jelentkeztek a Neuralinknél az agyi interfészek beültetésére

A konkurens cégek már túl vannak az első kísérleteken.

Kép forrása: NurPhoto/Insider

Bár a beavatkozás nem éppen kockázatmentes, mégis több ezren vállalnák az agyi implantátumok beültetését - számol be a Insider.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal az év elején engedélyezte a Neuralink számára, hogy az eszköz tesztelése embereken is elkezdjön, így a vállalat szeptemberben meg is kezdte a toborzást. Olyan embereket kerestek, akik mind a négy végtagjukban bénulással küzdenek gerincvelő-sérülés vagy az ALS nevű betegség miatt.

A vállalat végeredményben egy olyan eszközt szeretne létrehozni, amely egyfajta szimbiózist hozna létre ember és gép között, és lehetővé tenné, hogy az emberek üzeneteket küldjenek vagy játsszanak, pusztán a gondolataik segítségével.

A tervek szerint a cég jövőre 11 emberen, 2030-ig pedig több mint 22 000-en végzi majd e a beavatkozást Vance állítása szerint, aki már többször is járt a cégnél.


Vance, a 2015-ben megjelent "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future" című életrajzi könyv szerzője, beszámolójában elmondta, hogy a több ezer leendő páciens érdeklődése ellenére a vállalat még mindig keresi az első önkéntesét, vagy valakit,

"aki hajlandó arra, hogy egy sebész eltávolítsa a koponyája egy darabját, majd ez után egy robot egy sor elektródát és szupervékony drótot ültessen be az agyába".

Musk életrajzírója szerint a sebész által végrehajtott koponyaműtét néhány órát vesz igénybe, és további 25 perc, míg a robot behelyezi az eszközt, a körülbelül 64 különböző szálból álló ultravékony tömbjével együtt, amely eszköz a koponya eltávolított részét helyettesíti.

Vance szerint ezek a szálak az emberi hajnál nagyjából tizennégyszer vékonyabbak. Kép forrása: Neuralink/Youtube

Az életrajzíró szerint Musk egyfajta versenyként törekszik a mihamarabbi eredmények elérésére, mivel más agykomputeres startupok, például a Synchron és az Onward már megkezdték az emberi kísérleteket. 2021 decemberében például a Synchron egyik ausztráliai páciense volt az első ember, aki csak a gondolatai segítségével küldött tweetet.

Szerinte a Neuralinknek olyan tempót kellene diktálnia, mintha mindjárt vége lenne a világnak, hogy lépést tudjon tartani a mesterséges intelligenciával és egy olyan MI-lény lehetőségével, amely nem lenne barátságos az emberekkel - írta Vance.

Musk kapkodása azonban súlyos következményekkel járhat, és míg a Teslanál vagy a SpaceX-nél ez működhetett, az embereken végzett kísérletekkel már más a helyzet.

"Nem robbanthatjuk fel az első hármat. Ez itt nem opció"

- mondta Vance-nek Shivon Zilis, a Neuralink speciális projektekért felelős igazgatója, Musk két gyermekének édesanyja, utalva a SpaceX első három rakétájára, amelyek felrobbantak.


Legfrissebb