Ugrás a tartalomra

Nobel-díj: a szólásszabadság védelmezőjeként jelölték a milliárdos üzletembert

A jelölő szerint az üzletember sokat tett a véleménynyilvánítás szabadságáért.

Nobel-békedíj. Kép forrása: thecollector.org

Egy norvég képviselő a milliárdos tech-gurut, Elon Muskot jelölte a Nobel-békedíjra mint a "szólásszabadság elkötelezett szószólója".

Marius Nilsen norvég parlamenti képviselő, a liberális Haladás Párt tagja, azt mondta, hogy Musk nevét azért terjesztette elő, mert "a párbeszéd, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás hajthatatlan védelmezője" egy "folyamatosan polarizálódó világban".

Nilsen dicsérte Muskot azért is, mert Starlink műholdas internetkapcsolatot biztosított az ukrán katonáknak, akik az háború miatt szorult helyzetbe kerültek.

"A Musk által alapított, tulajdonolt vagy vezetett technológiai cégek sokasága, amelyek célja a társadalmak jobbá tétele, a Földdel és az űrrel kapcsolatos ismeretek bővítése, emellett a kommunikáció és az összeköttetés globális lehetővé tétele... hozzájárult ahhoz, hogy jobban összekapcsolja a világot, hogy az egy biztonságosabb hely legyen"

- mondta Nilsen.

A norvég Nobel-bizottság minden évben több száz jelöltből álló lista alapján dönt a díj nyerteséről, és elfogadják a kormányzati tisztségviselőktől , valamint a tudományos életben dolgozóktól származó a jelöléseket is. A jelölési folyamat márciusig tart, a győztest pedig októberben jelentik be.

A világ leggazdagabb embere az X és a SpaceX mellett az elektromos autókat gyártó Tesla, a The Boring Company nevű alagútásó cég és a Neuralink nevű agyi chipimplantátum-pionír vezérigazgatója is.

Musk vagyonát hétfőn 213 milliárd dollárra becsülte a Bloomberg Billionaires Index.

2022 végén 44 milliárd dollárért felvásárolta a Twittert azzal a céllal, hogy lehetővé tegye a "korlátlan beszédet."

Vitatottabb lépései közé tartozott, hogy visszaállította olyan jobboldali beállítottságú személyek tiltott fiókjait, mint Donald Trump volt elnök, Alex Jones összeesküvés-elméletíró és a Babylon Bee szatirikus híroldal.

(NYP)

Legfrissebb