Ugrás a tartalomra

"Akik nem látnak, láthatnak" - fél év múlva emberi kísérleteket kezdhet Elon Musk cége

A Neuralink már finomította a terméket, amely egy apró eszközből és elektródákkal összekötött vezetékekből áll, valamint egy robotból, amely kiváj egy darabot az ember koponyájából, és beülteti az agyba az eszközt.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal folyó tárgyalások elég jól sikerültek ahhoz, hogy a vállalat Musk szerint a következő hat hónapon belül célul tűzte ki az első emberi kísérleteket.

Elon Musk vállalkozása máris előre tör, és a test más részeire is tervez implantátumokat beültetni. Az eseményen Musk az agy-számítógép interfészen kívül két fő termékkel kapcsolatos munkálatokról is beszámolt.

Olyan implantátumokat fejleszt, amelyek a gerincvelőbe kerülhetnek, és potenciálisan helyreállíthatják a bénulásban szenvedők mozgását, és van egy szemimplantátuma, amely az emberi látást hivatott javítani vagy helyreállítani.

"Bármilyen csodásan is hangzik, biztosak vagyunk benne, hogy lehetséges a teljes testfunkciót helyreállítani valakinek, akinek a gerincvelője át van vágva"

- mondta Musk az eseményen. A Neuralink látással kapcsolatos munkájára rátérve hozzátette, hogy

"még ha eddig nem is láttak, biztosak vagyunk benne, hogy láthatnak"


A BCI néven ismert agy-számítógép interfész célja kezdetben az, hogy a legyengült állapotban - például amyotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő vagy agyvérzés utóhatásaitól szenvedő személyek gondolataikon keresztül kommunikálhassanak. A vállalat ezt egy előtte lévő képernyőre "telepatikusan gépelő" majommal demonstrálta. A Neuralink eszköz az idegsejtek tüskéit fordítja le olyan adatokká, amelyeket egy számítógép értelmezhet. Musk reményei szerint az eszköz egy napon általánossá válhat, és lehetővé teheti az információátvitelt emberek és gépek között.

Régóta állítja, hogy az emberek csak számítógépszerű kiegészítések segítségével tudnak lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével.

"Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy de facto kiborgok vagyunk"

- mondta Musk.

"De ha a telefonoddal interakcióba lépsz, akkor korlátozott vagy"

-fogalmazott.


Ahogy a korábbi Neuralink-rendezvények esetében is, a Musk és csapata által bemutatott dolgok egy részét már megvalósították akadémiai környezetben. A vállalat kritikusai már régóta azzal vádolják Muskot, hogy túlhypeolja a Neuralink fejlesztéseit, és túlságosan sokat ígér, hogy mire lesz képes a technológia a közeljövőben, ha egyáltalán képes lesz.

Az agy-gép interfész technológiát már évtizedek óta kutatják és fejlesztik a tudományos életben. Musk belépése az arénába azonban a kockázati tőkebefektetők startupokba történő befektetési hullámát indította el, és hozzájárult ahhoz, hogy a terület sokkal gyorsabb ütemben haladjon előre.

(Bloomberg)

Legfrissebb