Ugrás a tartalomra

Tanulmány: a holland fiatal felnőttek negyede kételkedik a holokauszt igazságában

Felkavaró számok láttak napvilágot.

Az 1980 után született hollandok majdnem negyede szerint a holokauszt mítosz, vagy azt feltételezik, hogy a második világháborúban meggyilkolt zsidók száma erősen eltúlzott.

A Claims Conference tanulmánya azt mutatja, hogy az 1980 után született generációk több mint egyharmada feltűnően keveset tud a zsidóüldözésről vagy a második világháború népirtásáról.

Az 1980 után születettek mindössze 59 százaléka tudja, hogy a nácik 6 millió zsidót öltek meg a világháború alatt. Mintegy 37 százalékuk úgy gondolja, hogy ez erősen eltúlzott, és úgy véli, hogy ez a szám nem lehet magasabb 2 milliónál. A hollandok többsége nem tekinti Hollandiát olyan régiónak, ahol a holokauszt megtörtént, annak ellenére, hogy a deportált zsidók száma az országban volt az egyik legmagasabb Európában. Bár Anne Frank nevét szinte mindenki ismeri, a felmérésben részt vevő hollandok 27 százaléka nem tudja, hogy Anne Frank koncentrációs táborban halt meg.

A Claims Conference mintegy 2000 hollandot kérdezett meg decemberben és ugyanezt a kutatást végezte el az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában és Kanadában is. Franciaországban a kutatók megállapították, hogy a franciák többsége (57 százalék) nem tudja, hány zsidót öltek meg a holokauszt során. A milleniálok körében ez a szám jóval magasabb, 69 százalék és e csoport 20 százaléka szerint az antiszemita nézetek elfogadhatóak.

A megkérdezettek több mint fele Franciaországban úgy véli, hogy a holokauszthoz hasonló népirtás ismét megtörténhet Európában.


Ausztriában a felmérésben részt vevők 56 százaléka jelezte, hogy nem tudta, hogy a holokauszt során 6 millió zsidót öltek meg. A legfiatalabb generációk körében ez az arány még magasabb, 58 százalék. A válaszadók negyede úgy véli, hogy a népirtás során kevesebb mint egymillió zsidó halt meg. A fiatalabbak körében ez az arány közel egyharmad. Az osztrákok mintegy 36 százaléka, a milleniálok és a Z generáció 42 százaléka pedig úgy véli, hogy a holokauszt áldozatainak száma legfeljebb 2 millió.

A felmérés eredményei aggodalomra adnak okot a zsidó szervezetek és a holokauszttúlélők részéről.

"Fel vagyok háborodva és mélyen aggódom"

- mondta a holland Max Arpels Lezer a Reformatorisch Dagbladnak. Ő gyerekként túlélte a holokausztot. Aggódik amiatt, hogy sok holland polgártársa nem ismeri nemzeti történelmét.

"Oktatás nélkül a jövő generációi nem fogják megérteni a holokauszt hatásait"

-fogalmazott.


Kees Ribbens, a holland Háborús, Holokauszt- és Népirtáskutató Intézet (NIOD) vezető kutatója "egyenesen sokkolónak" nevezte a kutatási eredményeket. Aggódik amiatt is, hogy egy kis csoport úgy véli, hogy Anne Frank naplója hamisítvány, és hogy egyesek úgy gondolják, hogy a holokauszt megismétlődhet.

"Ezt alaposan meg kell fontolnunk. Milyen mértékben nyitottak a holokauszttagadók az oktatásból és a múzeumokból származó információkra? Tagadásuk vajon tudatlanságból, érdektelenségből, vagy a történelmi tények szándékos tagadásából és elferdítéséből fakad?"

-tette fel a kérdéseket.


Az Anne Frank Egyesület a holokausztról szóló jobb oktatást támogatna. Nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok már az iskolában megtanulják, mi volt a holokauszt. Ehhez a tanárok felhasználhatják Anne Frank történetét.

"Megmutatja, hogyan lökdösték félre a demokráciát és a jogállamiságot, hogyan zárták ki az embereket a társadalomból, hogyan deportálták és gyilkolták meg őket"

-mondták.

A kutatásból az is kiderült, hogy a hollandok többsége támogatja a holokausztról szóló több oktatást. A megkérdezettek háromnegyede jelezte, hogy fontos, hogy a holokausztról szóló tanórákat továbbra is megtartsák. A francia válaszadók 82 százaléka az oktatást az antiszemitizmus elleni küzdelem kulcsfontosságú elemének tartja.

(CNE)

Legfrissebb