Ugrás a tartalomra

Azbej Tristan: Kölcsönös tiszteleten alapul az üldözött keresztények megsegítése

Magyarország elsősorban nem a veszélyek, hanem a lehetőségek és a jövő földrészét látja Afrikában, és arra törekszik, hogy tiszteleten alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködéseket alakítson ki a földrész országaival - mondta az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár a Magyar-Afrika Hét megnyitóján, hétfőn Budapesten.

Azbej Tristan szerint Magyarország látja azokat a kihívásokat és veszélyeket, amelyekkel Afrika szembenéz. A gazdasági fejlődés lassú üteme, az élelmiszerválság, a fegyveres konfliktusok, a vallási üldöztetés, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás mind olyan kihívások, amelyekre megoldást kell találni, egyrészt az emberiesség okán - mondta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hozzátette: a megoldás keresése Magyarország nemzeti érdeke is, az elmélyülő válságok ugyanis emberek tízmillióit indíthatják el Európa és Magyarország irányába. Európa biztonságának külső védvonala Afrikában van - emelte ki.

Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy tiszteleten alapuló, kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködést építsen ki a kontinens országaival, legyen szó külgazdasági, kereskedelmi, oktatási, kulturális, humanitárius együttműködésről, vagy a hitük miatt üldözött keresztények megsegítéséről.

A mi partnerségünk nem a gyarmattartó politikát követi, a leereszkedő, odavetett segélyezés politikáját, mert az nem járul hozzá a tartós fejlesztéshez, csak fokozza a térség rászorultságát - mondta.

Szólt arról is, a térségben megjelent az ideológiai gyarmatosítás, amikor "a nyugati liberális szervezetek és kormányok" a segélyezési programokon keresztül erőltetik rá az afrikai társadalmakra saját világképüket, követelik a hagyományos afrikai emberkép és családfelfogás elvetését és a genderideológia elfogadását. Hozzátette: ezt Magyarország elutasítja, mert ellentmond a tisztelet, a szubszidiaritás és a szolidartitás elveinek.

Father Benedict Kiely, a Nasarean.org alapítója és igazgatója és Stephem M. Rasche, az International Religious Freedom of Conflict Regions főmunkatársa korábban a Hit Rádiónak hasonlóképp nyilatkozott a magyar modell sikerességéről és a nyugati segítség hiányosságáról, kiemelve hogy sokszor az emberek érdeke másodlagos helyre kerül az ideológiával szemben.

Keresztényüldözés: Miért hatásosabb a magyar segítség mint a nyugati?
Vendégek: - Father Benedict Kiely, a Nasarean.org alapítója és igazgatója - Stephem M. Rasche, az International Religious Freedom of Conflict Regions főmunkatársa Szerkesztette: Petrőcz Katalin, Joób Rhodé

 
   
Hit Rádió / MTI

Legfrissebb