Ugrás a tartalomra

Kanada: gyűlöletbeszédnek minősítenék a bibliai idézeteket

Többé nem beszélhetnének a keresztények a házassággal kapcsolatos bibliai igazságokról.

Szivárványos zászló lobog Kanada zászlaja alatt. Kép forrása: Getty Images

A kanadai törvényhozók olyan jogszabályt fontolgatnak, amelynek elfogadása esetén büntethetővé válna a Szentírás idézése a bibliai házasság, a szexualitás és más keresztény nézetek védelmében.

A C-367. számú törvényjavaslat, amelyet jelenleg az alsóház vizsgál, hatályon kívül helyezné a kanadai büntető törvénykönyvben szereplő "vallási mentességet", amely a kritikusok szerint a keresztényeket és más vallási csoportokat "gyűlöletbeszéd" vádja elé állíthatná az LMBTQ-mozgalomra vonatkozó megjegyzések vagy kritikák miatt.

A C-367. számú törvényjavaslat konkrétan a Büntető Törvénykönyv 319. paragrafusának (3)‍(b) bekezdését és (3.‍1)‍(b) bekezdését célozza, amely tiltja a gyűlöletbeszéd vádjával történő elítélést, ha "a személy jóhiszeműen, érveléssel vallási tárgyú vagy vallási szövegben való hiten alapuló véleményt fejtett ki vagy próbált megalapozni".

Ha a vallási mentességet hatályon kívül helyezik, akkor minden olyan vallási vagy hitbeli megnyilvánulás, amely cáfolja vagy elítéli a nemi ideológiát, a gyermekek szexualizálását és más hasonló témákat, potenciálisan "gyűlöletbeszédnek" minősülhet a kanadai bíróságok által, és büntetőjogi felelősségre vonást eredményezhet a keresztények és más vallási csoportok számára.

A Bloc Québécois vezetője, Yves-François Blanchet által novemberben előterjesztett C-367. számú törvényjavaslatnak csak első olvasata van az alsóházban, és nem világos, hogy a jogszabály mikor kerül napirendre.

Blanchet és más törvényhozók azzal érvelnek a C-367. számú törvényjavaslat mellett, hogy az a Kanadában történt antiszemita tüntetések miatt született, mivel egy alkalommal egy muszlim aktivista Istent szólította fel a "cionista agresszorok" "kiirtására". A a Campaign Life Coalition (CLC), kanadai életvédő csoport és más szervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jogszabály a keresztények elleni büntetőeljárások számának növekedéséhez vezethet.

Februárban David Cooke, a CLC kampánymenedzsere azt írta:

"Többé nem engedik meg, hogy nyilvánosan megosszuk Isten tervét az emberi szexualitásról és a házasságról. Többé nem fogunk tudni Isten nevében felszólalni a gyerekeknek szóló drag-show-k,vagy a gyermekek nemének megváltoztatása ellen.

- hangsúlyozta Cooke valamint hozzátette:

"Ezek az LMBTQ közösség elleni 'gyűlöletbeszédnek' minősíthetik majd. Még az életpárti üzenetünket is a nők elleni 'gyűlöletbeszédnek' lehetne beállítani."

Jeff King, az International Christian Concern elnöke szerint, ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor az egy "pusztító jogi eszközzé válna a kanadai hívő emberek ellen, és lehetővé tenné a bíróságokon és a rendőrségen keresztül dolgozó politikusok számára, hogy a Bibliát, a Koránt vagy más vallási szövegek idézéséért börtönbe küldjék az embereket".

"Ugyanazokat a módszereket, amelyeket a tengerentúli diktátorok és despoták használnak a kereszténység elhallgattatására, most a nyugati politikai ellenfeleink is alkalmazzák, és ez a jelenlegi törvényjavaslat csak a legújabb példa erre"

- mondta King a CP-vel megosztott nyilatkozatában.

"A demokrácia gyümölcseit élvező kanadaiaknak fel kell ébredniük"

- tette hozzá.

(CP)

Legfrissebb