Ugrás a tartalomra

Keresztényüldözés napjainkban: elindult a Hit Rádió legújabb műsora

Elindult a Hit Rádió legújabb műsora a keresztényüldözésről.

Tóth Géza

A Hit Rádió Égbekiáltó című műsorában Tóth Géza vezetésében számolunk be havi rendszerességgel az üldözött keresztények helyzetéről világszerte szakértők és az érintettek segítségével.

World Watch List és globális trendek:
A műsorban szóba került az Open Doors által összeállított Világfigyelő lista, amely azon 50 országot rangsorolja, ahol a keresztények a legszélsőségesebb üldöztetéssel szembesülnek nap mint nap. A listával kapcsolatban Kodó Tímea, az Open Doors Magyarország munkatársa elmondta, hogy ez nem csak egy tematikus anyag, hanem egy imalista is, amely segít specifikusan imádkozni az ott élő testvérekért.

"Ez nem csak egy tematikus anyag és egy tudományos alapon álló anyag, hanem ez tényleg egy imalista, és minden országból lehet specifikusan, stratégiailag imádkozni az ott élő testvéreinkért"

- emelte ki Kodó Tímea.

Eritrea
Besenyő János, az Óbudai Egyetem Afrika-kutatóintézetének vezetője ismertette az Eritreai keresztények helyzetét, ahol az állam szigorúan ellenőrzi a vallási gyakorlatokat, és ahol Krisztus követői különösen súlyos üldöztetésnek vannak kitéve. A kormány által kiszabott kényszermunka, a vallási gyakorlatok korlátozása és az ellenzéki hangok elnyomása mindennapos. Eritrea szakértőnk szerint szomorú példája annak, hogy a vallási szabadság hiánya milyen mélyen gyökerező társadalmi és emberi jogi problémákat eredményezhet.

"Politikailag úgy mondjuk, hogy egy totalitárius rezsim, egyetlen egy uralkodó párt van, az ellenzéket nem engedélyezik működni, letörik őket."

- ismertette Besenyő János Eritrea politikai rendszerét kiemelve a vallásszabadság hiányát.

Nyugati országok – a vallási szabadság új kihívásai:
A műsorban a nyugati világban tapasztalható, keresztényekkel szembeni diszkriminációról , és jogi üldöztetésről is beszámoltunk. Említésre került például egy kaliforniai cukrász esete, aki lelkiismereti okokból megtagadta egy azonos nemű pár esküvői tortájának elkészítését, valamint egy brit prédikátoré, aki egy bibliai idézet miatt kerülhet börtönbe. Ezek a történetek rávilágítanak arra, hogy a nyugati társadalmakban is egyre több a vallásszabadságot korlátozó eset, amely aggodalomra ad okot.

Közösségi cselekvés és a vallásszabadság védelme:
Az adás végén pozitív példaként a Hungary Helps programja is említésre került amelyet Samuel Bramble, volt amerikai nagykövet is méltatott. Ez a kezdeményezés nem csak beszél a vallásszabadság fontosságáról, hanem konkrét lépéseket is tesz az üldözött keresztény közösségek megsegítésére. A program sikerét az adja, hogy közvetlenül a rászoruló közösségekhez juttatja el a segítséget, ezzel életmentő támogatást nyújtva számos helyen a világban.

Stephen Green esete
Stephen Green a Christian Voice nevű brit keresztény szervezet nemzetközi igazgatója egy abortuszklinika környezetében felmutatott bibliai idézet miatt kerülhet börtönbe, aki a műsorban ismertette az angliai keresztények helyzetét.

"Parlamentünk úgynevezett ütközőzónákat, vagy cenzúrazónákat szavazott meg minden abortusz létesítmény körül Angliában és Walesben. Ez azt jelenti, hogy senki nem lehet szemtanúja annak, hogy a nők abortuszra mennek. A mi szempontunkból pedig lehetetlenné válik, hogy bármiféle tanúságtétellel, vagy tiltakozással kiálljunk a nők mellett"

- mondta.

Legfrissebb