Ugrás a tartalomra

A parlamentből fenyegették meg canterburyi érsekét a melegházasság miatt

Justin Welby bírálta azokat a politikai próbálkozásokat, amelyek arra irányulnak, hogy "erőltessék az azonos neműek házasságát" az anglikán egyházban.

Justin Welby azt mondja, hogy "parlamenti fellépéssel fenyegették meg" az azonos neműek házasságáról szóló döntés miatt.

A canterburyi érsek bírálta azokat a politikai próbálkozásokat, amelyek arra irányulnak, hogy "erőltessék az azonos neműek házasságát" az anglikán egyházban.

A Ghánában tartott anglikán konzultatív találkozón felszólalva Justin Welby elmondta, hogy több mint 110 anglikán vezető kétszer is felkérték, hogy vegyen részt a képviselőkkel tartott találkozókon, ahol "parlamenti fellépéssel fenyegették" a kérdés miatt.

"Évek óta azt mondják nekem, főként keresztények a világ minden tájáról, hogy az iszlám átveszi az uralmat Európában. Mindig azt mondtam, hogy ez nem fog megtörténni. A nagyobb veszélyt a szekulárisok jelentették. Azokra gondolok, akik, amikor a hitükről kérdezik őket, azt mondják, hogy 'nincs'. 'Nincs hitem'"

-mondta Welby.

"Az eredmény egyértelmű. Az elmúlt hetekben a szexualitásról és a szexualitással kapcsolatos szabályokról folytatott megbeszéléseink részeként az anglikán egyházban arról beszéltem, hogy minden kereszténnyel, nem csak az anglikánokkal, különösen a globális délen élő, más hitbeli, többséggel rendelkező keresztényekkel kölcsönös függőségben vagyunk"

-fogalmazott.

"Ennek eredményeképpen kétszer is beidéztek a Parlamentbe, és parlamenti intézkedéssel fenyegettek meg, hogy ránk kényszerítsék az azonos neműek házasságát, amit Angliában 'egyenlő házasságnak' neveznek"

-mesélte.

Úgy tudni, hogy a parlamenti találkozókra mindössze néhány nappal azelőtt került sor, hogy az anglikán egyház múlt héten történelmi jelentőségű vitát folytatott arról, hogy a papok megáldhassák az azonos neműek házasságát vagy az élettársi kapcsolatot kötő párokat. Egy meghozott lépés eredményeként az LMBTQ+ párok már júliustól kezdve bármelyik anglikán egyházközség papjaitól kérhetnek hálaadó és áldó istentiszteletet.

A végső szavazást megelőzően azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a döntésnek milyen hatása lehet az anglikán közösség szélesebb uniójára, mivel számos tartomány a bibliai tanítástól való eltérést látja a lépésben.

Welby érsek állítólag azt mondta, inkább veszítené el az anglikán egyház kiváltságos státuszát az Egyesült Királyságban, minthogy az anglikán közösség kettészakadjon.

A megjegyzéseket később a Lambeth-palota visszautasította. Welby elmondta a ghánai vezetőknek, hogy figyelmeztetett a döntés hatásaira, de az Általános Zsinaton "sokan elutasították" azokat.

"Amikor arról beszélek, hogy az anglikán egyház intézkedései milyen hatással lesznek a külföldön élőkre, ezeket az aggodalmakat sokan elutasítják. Nem mindenki, de sokan az Általános Zsinaton"

- emelte ki.

Később hozzátette:

"Az Isten iránti engedelmesség előbbre való, mint a hazához való hűség. Ez nem volt népszerű, amikor mondtam, múlt hétfő este, néhány parlamenti képviselőnek"

Ruanda és Uganda vezetői már elítélték az anglikán egyház döntését, a kenyai érsek volt a legutóbbi, aki "szomorúságának" adott hangot "anyaszentegyházunknak az igaz evangéliumtól való eltávolodása" miatt.

(Premier Christian News)

Legfrissebb