Ugrás a tartalomra

"Naiv voltam" - ismert vezető távozott az anglikán egyháztól

Csalódott, mert szerinte az anglikán egyház elhagyta az anglikanizmust.

Rico Tice. - Kép forrása: E-en.org

Rico Tice, egy ismert evangéliumi vezető, az Anglikán Egyház korábbi lelkésze elhagyta a felekezetet, mert szerinte az egyre inkább eltávolodik a bibliai értékektől.

Tice, aki leginkább a Christianity Explored című evangelizációs tanfolyam társszerzőjeként és a Christianity Explored Ministries társalapítójaként ismert, a felekezet nemrégiben hozott döntésére hivatkozott, miszerint a papok számára engedélyezik az azonos nemű párok megáldását, valamint arra, hogy nem adtak érdemi választ az általa és öt másik, a CofE-vel kapcsolatban álló egyházi vezetők által tavaly októberben megfogalmazott aggályokra.

"Tavaly októberben egyike voltam annak a hat evangéliumi vezetőnek, akik az anglikán egyházhoz kötődő paraközösségi szervezetek vezetői közül, levelet írtak [Justin Welby canterburyi érseknek] és az összes püspöknek, amelyben kifejtettük 'szívünk, lelkünk és elménk mély terheit' az egyház azonos neműek házasságának megerősítése felé vezető útjáról, különös tekintettel a 'Szeretet és Hit imáival kapcsolatban"

- mondta.

"Felszólítottuk az érseket, hogy álljon ellen a kulturális értékek befolyásának, mert azok ellentétben állnak a Biblia értékeivel. Azért tettük ezt, mert ez ártott annak a képességünknek, hogy más felekezetek ortodox embereivel együtt tudjunk dolgozni - hogyan bízhatnának bennünk? Nem kaptunk tőle érdemi választ, és ez volt az egyik kulcsmomentuma a távozásomra vonatkozó döntésemnek".

A CofE "Szeretet és hit imái" olyan új, tavaly decemberben életbe léptetett irányelvek, amelyek lehetővé teszik a papok számára, hogy megáldják az azonos nemű párokat. Ez egy olyan intézkedés, amelyet az anglikán közösségen belül sok evangéliumi hívő ellenez.

Tice elmondta, hogy távozása után azért döntött a londoni Ealingben található Nemzetközi Presbiteriánus Egyház mellett, mert szerette volna megőrizni az értékrendjével való összhangot, valamint régóta tartotta a kapcsolatot az egyház lelkészével, Paul Levyvel.

"Létfontosságúnak tartom, hogy világos elhatárolódást tanúsítsak egy olyan egyháztól, amely már nem erősíti meg a bibliai ortodoxiát, különösen a bűnbánat prédikálása tekintetében"

- mondta.

"Utólag visszatekintve naiv voltam a jelenlegi kultúránkkal kapcsolatban az anglikán egyházban, mert soha nem gondoltam volna, hogy ilyen egyértelmű, átható tagadását fogom látni annak, hogy a keresztényeknek meg kell bánniuk minden egyes bűnt, amit elkövetnek"

- tette hozzá.

"A szomorú tény, hogy az anglikán egyház elhagyta az anglikanizmust"

- hangsúlyozta.

(CP)

Legfrissebb