Ugrás a tartalomra

Anglia: egykori pap vallott a keresztségért sorban álló menedékkérőkről

Úgy tűnik, a templomba járás már nem volt ínyükre.

2023 júniusában bevándorlók várakoznak az utcán Angliában. - Kép forrása: Rachael Burford/Evening Standard

Egy volt anglikán egyházi pap azt állítja, hogy sok menedékkérő visszavonta a keresztség iránti érdeklődését, amikor arra kérték őket, hogy vegyenek részt az egyházi tevékenységekben.


Matthew Firth, aki a darlingtoni St. Cuthbert's templomban szolgált, mielőtt 2020-ban elhagyta az anglikán egyházat, kedden tanúvallomást tett a belügyi bizottság előtt. Elmesélte, milyen tapasztalatokat szerzett a menedékkérőkkel kapcsolatban 2018 és 2020 között.

Firth elmondta, hogy megfigyelése szerint a menedékkérők jelentős része - főként Iránból és Szíriából - kezdetben érdeklődést mutatott a kereszténységre való áttérés iránt, de amikor az egyházi közösséggel való kapcsolatfelvételre kérték őket, egyszerűen köddé váltak.

Firthben a gyanút egy olyan személy keltette fel, aki - miután biztosította magának az Egyesült Királyságban való tartózkodás jogát - másokat is bevitt a gyülekezetbe keresztelésre, anélkül, hogy ő személyesen kérte volna a keresztséget.

"Ezek után a keresztelések után hétről hétre jelentős, főként iráni és szíriai fiatal férfi menedékkérők jelentős csoportjait hozták el hozzám, tekintélyes létszámú csoportokban"

- mondta Firth a BBC szerint.

Amikor azonban az egyház szigorúbb eljárást vezetett be, és követelték, hogy a keresztség igényével élni vágyó felek rendszeresen járjanak templomba, hirtelen köddé váltak.

"Az emberek viszonylag gyorsan abbahagyták a reggeli istentiszteletre járást. ... Ezután már nem jöttek el a templomba"

- mondta.

Azt állította továbbá, hogy egyes egyházak támogatást és tanácsadást nyújtanak azoknak a keresztelni vágyóknak, akiknek a kérelmét elutasítják. Firth az anglikán egyházat a menedékkérők keresztelésének "futószalagjaként" jellemezte.

A Durhami Egyházmegye szóvivője méltatta a felekezet támogató hozzáálását a menedékkérőkhöz , és cáfolta Firth állításait.

A szóvivő elmondta, hogy az egyházközség nyilvántartása szerint a templomban 2014 óta megkeresztelt 189 ember közül állítása szerint csak 15 volt menedékkérő, és ezeknek a felét Firth keresztelte meg.

A Telegraph bevándorlási bírósági döntésekkel kapcsolatos nyomozása során kiderült, hogy a bírák szkeptikusak a vallási vezetők által a menedékkérők megtérési kérelmeit illetően alkalmazott vizsgálat mélységével kapcsolatban. Olyan esetek is előfordultak, amikor a menedékkérők nem tudták meggyőzően bizonyítani a kereszténységre való áttérésüket, amely kérdéseket vetett fel az egyház menedékkérelmek támogatásában betöltött szerepével .

Justin Welby, Canterbury érseke nemrégiben megvédte az egyház tevékenységét, hangsúlyozva elkötelezettségét a kiszolgáltatottakról, köztük a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodás bibliai tanítása iránt. Hangsúlyozta, hogy a kormány és a bíróságok felelősek a határvédelemért és a menedékjogi ügyek elbírálásáért.

Lord George Carey korábbi canterburyi érsek bírálta az egyházi vezetést a migrációs kérdések kezelése miatt, azt sugallva, hogy az egyház megközelítése akaratlanul is támogathatja a nem őszinte menedékkérelmeket. Szigorúbb keresztségi előkészítést szorgalmazott a valódi megtérések felismerése érdekében.

(CP)

Legfrissebb