Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: Az ausztrálok majdnem fele vallja magát kereszténynek

Photo by Sincerely Media / Unsplash

Az ausztrál fiatalok kevésbé tudnak azonosulni a kereszténységgel, mint az idősebbek - derül ki a McCrindle kutatásából - számolt be a Hetek.

A felmérés szerint az ausztrálok 46 százaléka kereszténynek vallja magát, 33 százalékuk agnosztikus vagy ateista, 13 százalékuk semmilyen felekezethez nem tartozó keresztény, 6 százalékuk pedig más vallású.

Az idősebb generációhoz tartozók több mint 70 százaléka elmondása szerint keresztény, az ausztrál fiataloknak viszont csak a 38 százaléka tartja magát hívőnek. A keresztény közösségek látogatása is rendkívül alacsonynak mondható, mindössze a megkérdezettek 34 százaléka megy havonta egyszer gyülekezetbe, 47 százalékuk soha nem vesz részt személyesen istentiszteleten.

Az ausztráloknak csak a 6 százaléka mondta azt, hogy “rendkívül aktív” a hitéletében. A kutatásból az is kiderül, hogy azok a lakosok, akik nem keresztények, hogyan viszonyulnak a hívőkhöz.

Ausztráliában általában nyitottsággal viszonyulnak az emberek a kereszténység felé, de vannak olyan dolgok, melyek miatt sokan negatív véleményt alakítanak ki a keresztény közösségekről. Ilyen tényezők például az egyházi bántalmazási ügyek, a képmutatás, a pénzügyi forrásokkal való visszaélés és az ítélkezés mások felé. A felmérés szerint ezek azok a tényezők, amik miatt az ausztrálok egy része negatívan vélekedik az egyházról, és ez mindegyik generáció esetében megfigyelhető tendencia, de a Z-generáció számára még a keresztény közösségek homoszexualitásra vonatkozó álláspontja is fontos “taszító erő”.

(Hetek)


Legfrissebb