Ugrás a tartalomra

Evangélikus békebiztos: Oroszország nélkül nem lehet békét teremteni Európában

Tárgyalásokat sürget Oroszország és Ukrajna között.

Oroszország nélkül nem lehet békét teremteni Európában - jelentette ki csütörtökön a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) békebiztosa, aki tárgyalásokat sürget Oroszország és Ukrajna között.

Friedrich Kramer békebiztos szerint a tárgyalások központi eleme a tűzszünet. Kritikusan szemléli, hogy Németországra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának és sürgetik, hogy engedélyezze az országban gyártott Leopard harckocsik szállítását.

Kramer ehelyett több párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal.

Rámutat, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió miatti nyugati elborzadás miatt csökkent a lehetőség annak megértésére, hogy "új, fokozott erőfeszítésekre is szükség lesz az Oroszországgal való nemzetközi megértés előmozdítására, még ha ezek jelenleg aligha tűnnek is lehetségesnek". A békebiztosok hangsúlyozzák, hogy Németországnak mindent meg kell tennie a tűzszünet és a béketárgyalások elérése érdekében, hogy "véget érjen ez a szörnyű halál az ukrajnai harcmezőkön".
Korábban Kramer már kapott kritikát, például a Twitteren, amiért az Ukrajnának történő fegyverszállítások ellen érvelt. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában azt mondta, hogy egyértelműen "nemet mond a fegyverszállításokra és a tömeges újrafegyverkezésre".

(CNE)

Legfrissebb