Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: Rekordmennyiségű lelkész gondolkodik azon, hogy feladja állását

Photo by Ben White / Unsplash

A stressz, a magány, a politikai megosztottság és más aggodalmak, például egyházuk hanyatlása miatti kétségbeesés miatt a tavalyi adatokhoz képest több lelkész mondta el azt,  hogy fontolgatja a főállású szolgálat befejezését – derül ki a Barna Csoport új kutatásának adataiból.

A kutatás a 2021 januárjában és 2022 márciusában végzett felmérések adataira támaszkodik, melyek azt mutatják, hogy a 2021-es 29 százalékról márciusra 42 százalékra nőtt azon lelkészek aránya, akik komolyan fontolgatták, hogy szeretnék abbahagyni az idei évtől a főállású szolgálatot.

A 2021-es tanulmányhoz az adatokat 413 protestáns vezető lelkésztől gyűjtötték online 2021. januárjában, míg a márciusban gyűjtött adatok egy 510 protestáns vezető lelkész részvételével végzett online felmérésből származnak.

A lelkészek több mint fele, vagyis 56 százaléka az, akik fontolgatták, hogy az elmúlt évben felhagynak a teljes idejű szolgálattal és elmondásuk szerint "a munkával járó hatalmas stressz" óriási szerepet játszott ebben. Az általános stressztényezőkön túlmenően minden ötödik lelkész (43 százalék) arról számolt be, hogy "magányosnak és elszigeteltnek érzi magát", míg mintegy 38 százalék azt mondta, hogy a "jelenlegi politikai megosztottság" arra késztette őket, hogy elgondolkodjanak.

A lelkészek hasonló arányban mondták el azt is, hogy azért gondolkodtak el a kilépésen, mert nem optimisták egyházuk jövőjét illetően; vagy pedig elégedetlenek voltak azzal, amilyen hatással volt a családjukra munkájuk, vagy olyan víziójuk volt a gyülekezetről, amely ellentétes volt azzal az iránnyal, amerre az egyház halad.

Azok a lelkészek is, akik nem fontolgatták a kilépés lehetőségét, ugyanazokat a kihívásokat tapasztalták, mint azok, akik komolyan fontolóra vették, a kutatás pedig azt is kimutatta, hogy a különbséget a szolgálathoz való hozzáállásuk okozza.

Ezen lelkészek 83 százaléka azt mondta, hogy nem fontolgatja a pályaváltást, mert hisz szolgálata értékében; 75 százalékuk azt mondta, hogy kötelessége maradni és teljesíteni az elhívását a szolgálatra, 73 százalékuk pedig elégedett a munkájával. Azon lelkészek többsége, akik nem fontolgatták a kilépést, erős családi és közösségi támogatásra, valamint vezetői képességeikbe vetett bizalomra hivatkoztak a leggyakrabban.

Joe Jensen, Barna csoport gyülekezeti elköteleződésekért felelős alelnöke korábban a Christian Postnak azt mondta, hogy aggodalomra ad okot azon lelkészek növekvő száma, akik szeretnék teljes munkaidős állásukat elhagyni.

"Ez a konkrét statisztika, ez a legmagasabb, amit valaha láttunk"

- mondta Jensen, rámutatva arra a kiégésre, amelyet szerinte sok lelkész tapasztal a járvány és egyéb behatások, tényezők nyomán.

Legfrissebb