Ugrás a tartalomra

Az amerikaiak több mint fele nem hiszi, hogy a keresztényeknek gyülekezethez kellene csatlakozni

Photo by John Price / Unsplash

Az amerikaiak teológiai meggyőződése az elmúlt két évben a COVID-19 világjárvány alatt megváltozott, beleértve azt is, hogy hogyan járnak istentiszteletre.

A Lifeway Research legutóbbi, kétévente, a Ligonier Ministries által támogatott "State of Theology" tanulmánya szerint egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a templomon kívüli istentisztelet ugyanolyan elfogadható, mint az istentiszteletek látogatása.

2020 márciusában, az Egyesült Államokban a COVID-19 világjárvány kezdetén az amerikaiak 58 százaléka értett egyet azzal, hogy az egyedül vagy a családjával való istentisztelet „érvényes helyettesítője” az istentiszteletek rendszeres látogatásának, ebből 26 százalék értett "erősen" ezzel egyet. Ugyanez az arány 2022-ben 66 százalék és 35 százalék volt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy több mint felük nem hiszi, hogy a keresztények kötelesek csatlakozni egy helyi gyülekezethez, míg 36 százalékuk azt állítja, hogy minden kereszténynek teljesítenie kell ezt a kötelezettségét.

"A vallási identitás, a hiedelmek és a viselkedés is összefügg egymással"

- mondta Scott McConnell, a Lifeway Research ügyvezető igazgatója.

"Amikor a személyes istentisztelet látogatás megszakadt, megtörtek a szokások és ez befolyásolta egyes amerikaiak világnézetét arról, hogy össze kell-e gyűlni más hívőkkel istentiszteletre"

-magyarázta.

Ami az Istenbe vetett hitet illeti, az amerikai felnőttek többsége (66 százalék) azt mondja, hogy Isten tökéletes lény, és nem tud hibázni.

51 százalék mondta azt, hogy úgy gondolja, hogy Isten tanul, és alkalmazkodik a különféle körülményekhez.

Ezenkívül 67 százalékuk úgy gondolja, hogy minden vallás imádata elfogadható Isten számára, beleértve a kereszténységet, a judaizmust és az iszlámot is. 71 százalékuk hisz a Szentháromságban: az Atyában, a Fiúban és a Szent Szellemben. A tanulmányból az is kiderült, hogy 59 százalékuk nem hiszi, hogy a Szent Szellem személyes lény, hanem erő.

"Sok amerikai úgy gondolkodik Istenről, mintha csak egy homályos, leírhatatlan módon nyilatkoztatta volna ki magát és úgy tűnik, hogy olyan dolgokkal pótolják ki a hézagokat, amelybe ők akarnak hinni"

- mondta McConnell.

"Ez éles ellentéteket teremt aközött, amit az amerikaiak hisznek Istenről, és ahogyan Ő nagyon részletesen kinyilatkoztatta magát a Bibliában"

-húzta alá.

A 2022-es State of Theology tanulmány 3011 amerikai válasza alapján készült 2022. január 5. és 23. között.

(Christian Headlines)

Legfrissebb