Ugrás a tartalomra

2070-re ötven százalék alá eshet a keresztény amerikaiak aránya

Photo by Andrew Seaman / Unsplash

A Pew Research Center új jelentése szerint a magukat kereszténynek valló amerikaiak aránya 2070-re 64 százalékról 50 százalék alá csökkenhet, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak.  A jelentés szerint a magukat ateistának, agnosztikusnak vagy „semmi különösnek” nevező emberek aránya a 40 százalékot is meghaladhatja.

"A  vallás jövőjének modellezése Amerikában" című jelentés több évtizedes Pew-adatokat és a General Social Survey adatait ötvözi, hogy négy hipotetikus modellt mutasson be a hit jövőjéről az Egyesült Államokban.

A Pew becslése szerint 2020-ban az amerikaiak 64 százaléka (beleértve a gyerekeket is) keresztény volt.

Ez a százalék azonban mind a négy modell esetén csökkenni fog.  Valójában a négy modell közül háromban a szám 50 százalék alá esik.  (Pew négy modelljében a kereszténység 54, 46, 39 vagy 35 százalékra esett vissza.) Eközben a magukat ateistának, agnosztikusnak vagy „különösen semminek” tekintők – aránya a jelenlegi 30 százalékról 34 százalékra, 41 százalékra, 48 százalékra vagy 52 százalékra emelkedik 2070-re.

A jelentés megjegyzi, hogy minden modell hipotetikus.  A különbségek attól függnek, hogy a vallásváltás „a legutóbbi ütemben folytatódik, felgyorsul vagy teljesen leáll” – áll a jelentésben.

"Minden előrejelzés az Egyesült Államok jelenlegi vallási összetételéből indul ki, figyelembe véve a kor és nem szerinti vallási különbségeket”

– áll a jelentésben. Ezután figyelembe veszik a születési arányokat és a migrációs mintákat

A modellek „nem arra valók, hogy előre jelezzék, mi fog történni” – áll a közleményben.  A jelentés hozzátette, hogy a világ eseményei drámai hatással lehetnek a vallási irányzatokra.

"Természetesen lehetséges, hogy a tanulmány modelljén kívül eső események - mint például háború, gazdasági válság, klímaválság, változó bevándorlási minták vagy vallási újítások - megfordíthatják a jelenlegi vallásváltási trendeket, ami a kereszténység újjáéledéséhez vezet az Egyesült Államokban"

– írta a Pew.  

(Christian Headlines)

Legfrissebb