Ugrás a tartalomra

Zsinagóga rongálódott meg az orosz légicsapások miatt

Fotó: Shutterstock

A harkivi Kórus Zsinagóga ablakai összetörtek egy orosz rakéta közeli becsapódásától.

Ukrán zsidók dolgoznak a történelmi harkivi Kórus Zsinagóga kárainak kijavításán, miután ablakai betörtek egy szerdai orosz légicsapás során. A rakéta egy szomszédos bevásárlóközpontba csapódott be, összetörve a zsinagóga ablakait, miközben 100 zsidó menekült a zsinagóga pincéjében húzta meg magát.

"Az elmúlt napokban homokzsákokkal töltöttük meg a bejárati szinten lévő ablakokat. Féltjük a zsinagóga pincéjébe költözött zsidók életét, többségük idős ember, akik nem tudnak elmenni"

- mondta Moshe Moskovitz, Harkiv főrabbija.

A harkivi Kórus Zsinagóga, más néven a harkivi Nagy Zsinagóga a legnagyobb Ukrajnában és a legnagyobbak között van Európában is.

Az épületben a román-gótikus, a neogótikus és az iszlám építészeti stílusok elemei keverednek. A zsinagógát először 1913-ban nyitották meg, de 10 évvel később a kommunisták bezárták, akik az épületet zsidó munkásklubként használták, mozitermet és sportkomplexumot építettek hozzá.

Az épületet 1990-ben nyitották meg újra istentiszteleti helyként. A zsinagóga jelenleg mikvét, azaz rituális fürdőt, valamint tantermeket tart fenn.

Legfrissebb