0279 Ugrás a tartalomra

Zsidó szervezetek: Amerika antiszemitizmus elleni stratégiája jó, de nem elégséges

Szerintük szavak helyett konkrét tettekre lenne szükség.

A legtöbb zsidó szervezet és zsidó vezető támogatja, de kritikával illetve Joe Biden amerikai elnök múlt héten bejelentett stratégiáját az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban.

Az egyik legbefolyásosabb zsidó szervezet, a Ronald Lauder elnök által vezetett Zsidó Világkongresszus (WJC) megköszönte a Fehér Háznak az új tervet, de némi célzott kritikát is megfogalmazott.

"Konkrét tettekre van szükség, nem csak szavakra"

– fogalmaz a WJC a Fehér Ház stratégiájára reagáló közleménye.

"Az antiszemitizmus Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) munkadefiníciója mellé még egy másodlagos definíció felvétele szükségtelenül elvonja a figyelmet a valódi munkáról, amelyet el kell végezni"

– fogalmaztak a Nexus definícióról, amely az antiszemitizmus különböző típusaira utaló szövegben szerepelt.

A stratégia kifejezetten elismeri az IHRA meghatározását, mint az antiszemitizmus fő definícióját, de elismeri más definíciók létezését is, mint például a Nexus dokumentum, amely az Izraelhez és az antiszemitizmushoz való hozzáállás tekintetében inkább a politikai térkép bal oldalán helyezkedik el.

WJC mellett kritikával illette a Nexus definícióját több zsidó szervezet is, mint például: B’nai B’rith, COMBAT ANTISEMITISM Movement (CAM) és a STOP ANTISEMITISM is.

Ezek mellett megszólaltak magas rangú izraeli tisztviselők is, akik szerint már az is siker, hogy az antiszemitizmus progresszív „jeruzsálemi definíciója” nem került bele.

"Az a tény, hogy az IHRA az antiszemitizmus fő definíciójaként szerepel, azt jelenti, hogy az anticionizmust antiszemitizmusnak tekintik"

-részletezték.

Az IHRA definíció egy nem jogilag kötelező érvényű nyilatkozat, amely az antiszemitizmus tág és általános leírását adja, 11 szemléltető példával kísérve, amelyek között szerepel például Izrael bírálata, mint az antiszemitizmus lehetséges megnyilvánulása. A Nexus definíció egy újabb és alternatív definíció, amelynek célja az antiszemitizmus világosabb és pontosabb leírása, az antiszemitizmus és Izrael vagy a cionizmus közötti kapcsolatra összpontosítva. A Nexus definíció irányt is mutat annak meghatározására, hogy mikor lépi át az Izraellel szembeni kritika vagy ellenállás az antiszemitizmus határát, anélkül, hogy elfojtaná a legitim vitát vagy véleménynyilvánítást.

Egy másik különbség, hogy az IHRA definícióját széles körben elfogadták és támogatták a világ különböző kormányai, intézményei és szervezetei, míg a Nexus definíciót néhány akadémikus és aktivista támogatta, akik kritizálják az IHRA definícióját, mivel az szerintük homályos, kétértelmű és visszaélésekre ad alkalmat.

(neokohn)

Legfrissebb