0279 Ugrás a tartalomra

Zöld utat kapott Musk agyba ültethető chipje

Szeretné, ha az emberek fel tudnák venni a versenyt a mesterséges intelligenciával.

Kép : Alamy/Neuralink


A 2016-ban alapított, elsősorban a milliárdos Musk által finanszírozott cég olyan elektronikus implantátumokat fejleszt, amelyek dekódolják az agyi aktivitást majd közlik a számítógépekkel.

Míg más cégek agyi implantátumokkal próbáltak segíteni az olyan betegségekben szenvedő embereknek, mint a bénulás és az ALS, addig a Neuralink agyi chipjeit eddig még csak majmokon tesztelték.

De ez úgy tűnik, hamarosan meg fog változni.

"Úgy gondolom, hogy a Neuralinkkel esélyünk van arra, hogy helyreállítsuk a teljes testfunkciót egy gerincvelő-sérült ember számára"

– mondta Musk.

A tech guru, és cége azonban egy lépéssel tovább vinné a technológiát – maximalizálni szeretné az egészséges emberek lehetőségeit, hogy lépést tudjanak tartani a mesterséges intelligenciával

"Technológiánkkal szeretnénk felülmúlni az ép emberek teljesítményét"

– áll a Neuralink által közzétett Twitter bejegyzésben

Musk elmondta, hogy ő egy olyan világot képzel el, ahol a betegek beugorhatnak a klinikákra, hogy egy robot sebészi úton chipet ültessen az agyukba.

"Képesek lesznek elmenteni és lejátszani az emlékeket"

– mondta egy tavalyi előadáson.

"A jövő furcsa lesz"

– emelte ki.

A tech guru szerint az ügyfelek rendszeresen frissíteni akarják majd az agyi chipet a legújabb modellekre.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy nem akarod majd az iPhone 1-et a fejedbe ragasztani, ha már elérhető az iPhone 14"

– fejtette ki Musk, aki szerint az eszközök annyira biztonságosak, hogy hajlandó lenne még gyermekeibe is beültetni azokat.

Egyelőre nem tudni, hogy az agyi implantátumok átmennek-e az FDA szigorú vizsgálati szakaszán, de bejelentés jelentős előrelépést jelent Musk üzleti birodalma és az agy-számítógép interfész technológia számára.

(Entrepreneur)

Legfrissebb