Ugrás a tartalomra

York érseke szerint a homoszexualitás elfogadható, ha „elkötelezett kapcsolatban élnek a felek”

Folytatódik az Anglikán Egyház belső vitája.

Az Anglikán Egyház yorki érseke szerint a homoszexualitás elfogadható, ha „elkötelezett, stabil, hűséges kapcsolatban élnek a felek”.

Az Anglikán Egyház a közelmúltban úgy döntött, nem köthetnek az egyházban azonos neműek házasságot, de áldást kínálnak az azonos nemű párok számára a polgári élettársi kapcsolatokban.

Canterbury érseke, Justin Welby így nyilatkozott:

„Nincs illúzióm arról, hogy amit ma javasoltunk, egyesek számára túl messzire menőnek tűnik, másoknak pedig közel sem elég messzire, de remélem, hogy amiben megállapodtunk, az elfogadásra kerül"

A püspökök azt tervezik, hogy „Isten áldását kérik az azonos nemű párokért”, valamint „sürgetnek minden gyülekezetet, hogy fenntartások nélkül és örömmel fogadják az azonos nemű párokat. ”

Az anglikán egyház yorki érseke, Stephen Cottrell arra a kérdésre válaszolt, hogy a homoszexualitás bűn-e és elfogadhatónak tekinti-e a melegházasságot:

„Amennyiben stabil és hűséges a kapcsolat, elfogadható”

-fogalmazott, majd hozzátette:

„Az azonos nemű házaspárokat teljes mértékben üdvözöljük az egyház életében!”

Mint elmondta:

„Úgy látom, hogy ez az egyházunk összetartásának módja, amely jelenleg nem ért egyet ebben a kérdésben. Olyan hellyé tesz minket, ahová az LGBTQ emberek, az azonos nemű házasok kötők és a polgári élettársi kapcsolatban élők nyugodtan eljöhetnek”

– tette hozzá Cottrell

„Személyesen és püspöktársaim nevében is szeretném kifejezni mély szomorúságunkat és gyászunkat amiatt, ahogy az LMBTQ emberekkel és szeretteikkel bánik az egyház, amelynek mindenekelőtt mindenkit értékesnek és értékesnek kellene elismernie. Ők is Isten képmására lettek teremtve”

– mondta.

A jelentés mellett az anglikán egyház püspökei várhatóan közzétesznek egy bocsánatkérő levelet az LMBTQ embereknek, amelyben „őszintén beszélnek az egyház házasságról szóló tanításának megváltoztatásának lehetőségével kapcsolatos, folyamatos nézeteltéréseikről”. A levél hangsúlyozza azt a világos és erős vágyat, hogy továbbra is „együtt járjanak” a nézeteltéréseik közepette.  A javaslat teljes részletei várhatóan pénteken fognak megjelenni, míg az anglikán döntéshozók várhatóan február 8-án kezdi meg a vitát.

Pintér Blanka / Christian Post

Legfrissebb