Ugrás a tartalomra

Volt moszkvai főrabbi: a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg tehetik

Fotó: Getty Images

Pinchas Goldschmidt szerint a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg tehetik, mielőtt bűnbaknak kiáltják ki őket az ukrajnai háború okozta nehézségek miatt - számolt be a 24.hu.

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, amikor a politikai rendszer veszélybe került, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösség felé terelni. Láthattuk ezt a cári időkben és a sztálini rezsim végén is”

– mondta a Guardiannek.

A rabbi szerint látható, hogy Oroszországban újra növekszik az antiszemitizmus most, hogy Vlagyimir Putyin vezetésével az ország egy „újfajta Szovjetunióvá” válik. Úgy látja, lépésről lépésre egy új vasfüggöny ereszkedik le, ezért a legjobb lehetőség a zsidóság számára az ország elhagyása.

Goldschmidt júliusban mondott le posztjáról, és hagyta el Oroszországot, miután nem volt hajlandó támogatni az ukrajnai inváziót.

Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy támogassák a háborút, én pedig megtagadtam ezt

– mondta.

Az elmúlt száz évben több tízezer oroszországi zsidó vándorolt ki Európába és Amerikába, újabban Izraelbe. Az 1926-os népszámlálás szerint 2 millió 672 ezer zsidó élt az akkori Szovjetunióban, 59 százalékuk Ukrajnában. Mára mindössze 165 ezer zsidó maradt a 145 milliós összlakosságból.

Goldschmidt úgy véli, hogy a háború kezdete óta közülük is 25-30 százalék elhagyta az országot, vagy ezt tervezte, bár mostanra már kevés járat indul Moszkvából, és egy Tel-Avivba tartó repülőgépre a jegy ára megnégyszereződött, mostanra körülbelül kétezer dollár (750 ezer forint). A kivándorlást nagymértékben felgyorsította a szeptemberben bevezetett mozgósítás is.

(24.hu)

Legfrissebb