Ugrás a tartalomra

Visszautasították a pápa válaszlevelét a konzervatív bíborosok

Még a szinódus kedetet előtt válaszolt a melegházasággal kapcsolatos kérdésekre.

Megkezdődött a több hétig tartó tanácskozás a Vatikánban - Kép forrása: Courtney Mares/ X

Szerda délelőtt kezdődik a többhetes szinódus a Vatikánban, amelyen a világ püspökei összegyűlnek, hogy megvitassák a pápa által kijelölt kérdéseket - írja az index.

Az idei szinóduson várhatóan 464-en fognak részt venni, bíborosok, püspökök, szerzetetsek és szerzetes nők, laikusok, és más szakértők  a világ számos pontjáról. A környeettudatosság jegyében idén nem papíralapon zajlik majd a tanácskozás, hanem egy fekete táblagépet kapnak a résztvevők, kizárólag a pápa táblagépe lesz fehér.

A szinódus kezdete előtt Ferenc pápa válaszolt arra a kérdésre, amelyet még a nyáron tett fel nekik öt bíboros.

A katolikus egyház konzervatív szárnyát képviselő Raymond Leo Burke, Walter Brandmüller, Juan Sandoval Iniguez, Robert Sarah és Joseph Zen Ze-kiun bíborosok, akik a melegházasságról, és a női papi szolgálatról tettek fel kérdéseket a katolikus egyházfőnek.

Ahogyan arról a index beszámolt, a pápa az általaírt levélben válaszolt a melegházasággal kapcsolatos kérdésekre.

"Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak"

– fogalmazott Ferenc pápa, a katolikus egyház vezetője, aki nyitott lenne arra, hogy megáldja az azonos nemű párokat is annak ellenére, hogy kijelentette, hogy a katolikus egyház a házasságot

„egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, stabil és felbonthatatlan szövetségként értelmezi (…) kerülni kell minden olyan rítust vagy szentséget, amely ellentmondhat ennek a meggyőződésnek.”
„amikor áldást kérnek, azzal egy Istenhez intézett segítségkérést fejeznek ki, egy könyörgést a jobb élet eléréséhez”

- fejtette ki Ferenc pápa, aki szerint "kedvességgel, türelemmel, megértéssel, gyengédséggel és bátorítással” kell az egyháznak megközelítenie az emberekkel való kapcsolatait.

A levelet a Hittani Kongregáció vatikáni hivatal hétfőn hozta nyilvánosságra, azonban a bíborosok nem fogadták el a pápa válaszát, ezért újabb levelet küldtek neki, amely most érkezett meg.

Legfrissebb