Ugrás a tartalomra

Virtuális adakozás: Különleges kabátot teszteltek hajléktalanokon

A lehetőségek tárháza végtelen az elektronikus fizetéseket illetően.

Photo by Intenza Fitness / Unsplash

Egyre érdekesebb ötletekkel állnak elő az elektronikus fizetési opciókat illetően. Az okosóra és a telefon már kispályás azokhoz képest amelyekkel bővíteni próbálják a már rendelkezésre álló lehetőségek sorát.


Az elsők között szerepelt az a fizetésre alkalmas kártya, amely a Diners Club, amerikai cég nevéhez fűződik. A kártyátFrank McNamara és társaiazt követően alkotottak meg, hogy McNamara fizetni próbált egy étteremben és észrevette, hogy otthon felejtette pénztárcáját.

"A bankkártyás fizetésekhez arra van szükség, hogy a vásárló és az eladó ugyanannak a fizetési hálózatnak a tagja legyen – például a Mastercardnak vagy a Visának. A fizetés jóváhagyása a vásárló bankkártyája és az eladó fizetési terminálja közötti információcsere révén megy végbe"

- írja az index.hu.

Az egészségtudatos emberek köreiben egyre népszerűbbé váltak az okosórák, amelyek segítségével nyomon lehet követni a pulzust és a vérnyomást, számlálják a lépéseket és az alvás minőségét is képesek monitorozni.

Egyes okosórák a beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően akár a telefont is ki tudják váltani. Az okosórák azonban nem csak ezért örvendenek nagy népszerűségnek, hanem azért is, mert a vásárlóknak elegendó csupán a csuuklójukat hozzáérinteni a terminálhoz a sikeres tranzakció érdekében.

Az okosórák mellett már ékszereket is alkalmaznak fizetési eszközként. Ilyen funkciót tölt be a K Ring, amellyel a tulajdonosok akár fizetni is tudnak, a McLear elnevezésű cég pedig azt is lehetővé teszi, hogy a tulajdonos különböző pénzösszegeket tudjon áthelyezni egyik gyűrűről a másikra.

A fizetési lehetőségeket azonban a mindennapi viseletben hordott ruhadarabokra is kiterjesztenék. A CashCuff nevű cég például ingekkel teszi lehetővé a fizetést, mivel meglehet, hogy az okosórákkal, ékszerekkel vagy mobiltelefonokkal történő fizetés túl kényelmetlennek bizonyul néhány ember számára.

Egy holland reklámügynökség, az N=5 olyan kabátokat tesztelt, amelyek segítségével a hajléktalan emberek érintés mentesen tudnak pénzösszegeket fogadni, amellyel azt szerették volna elérni, hogy készpénz hiányában is bárki adakozhasson.

Baseball sapkával is lehetséges már a fizetés a LAKS nevű cég által, amely a cégnek beküldött sapkákat egy kis tárolóval látja el, amelybe könnyedén belehelyezhetők a fizetésre alkalmas chipek.

A Xiaomi pedig egy okos szemüveges fizetési megoldást tenne elérhetővé, amely képes a fizetésnél beolvasni a QR kódokat, és az alapján, kifizetni a vásárlást, miután meggyőződött a vásárló hitelességéről a lehetséges visszaélések elkerülése végett.

A legszembetűnőbb technológia pedig nem más, mint az emberi bőr alá ültethető chip, amelyet a Walletmor nevű cég már lehetővé is tett az ügyfelei részére.

A technológia révén így nem egy adott eszköz, hanem maga az ember válik fizetési eszközzé.

(Index)Legfrissebb