Világszerte 360 millió keresztény néz szembe üldöztetéssel és hajléktalansággal

Százmilliókra tehető a hitük miatt üldözött keresztények száma. Legtöbbjük szegénységben és állandó bizonytalanságban él, ennek ellenére továbbra is imádkoznak és nyíltan dicsérik az Istent.

Világszerte 360 millió keresztény néz szembe üldöztetéssel és hajléktalansággal
Fotó: Getty Images

Rengeteg keresztény van kitéve rémisztő forgatókönyveknek. Iránban durva visszaélések vannak a keresztény hitre tértekkel szemben, Nigériában mészárlások zajlanak, és erőszakos támadások érik az afgán keresztény hívőket is. Július 5-én az International Christian Concern (ICC) nyilvánosságra hozta a baljós elnevezésű 2022-es „Az év üldözője” díját. A három legrosszabb üldöző, akit „díjaztak”: Irán, Nigéria és Afganisztán.

Az Open Doors évente közzétesz egy világfigyelő listát, amely a világ ötven legrosszabbul üldözött országára összpontosít, brutalitásuk sorrendjében azonosítva őket. A lista 2022-es kibocsátásakor több mint 360 millió keresztényt ért magas szintű üldöztetés és diszkrimináció.

Bár nem a keresztények az egyedüliek, akik szenvednek hitükért, kétségtelenül ők a leginkább veszélyeztetettek. Az elmúlt években több tízezren haltak meg és számtalan hívő menekült el lehetetlenül veszélyes szülővárosából, sőt származási országából is.

A jelentés kifejti, hogy „a keresztényeket nagyobb valószínűséggel kényszerítik ki otthonukból/országaikból, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak lelki és fizikai erőszakot".

A veszélyeztetésnek és visszaélésnek négy elsődleges forrása van, amelyek végső soron a keresztények menekülését eredményezik. Ezek a fenyegetések felerősödnek azok esetében, akik más vallásokból, és különösen az iszlámból tértek át. Az első veszélyforrás a saját családjuk, akár közvetlen, akár kiterjedt. A következő a kormányzati tisztviselők, akár helyi, akár országos szinten, egy másik kockázatot pedig a helyi közösség jelenti, amely néha a maffiaszerű erőszakot is magában foglalja. A negyedik veszélyt pedig az erőszakos vallási csoportok jelentik.

Ezek a tényezők nagymértékben vannak jelen a fent meghatározott három országban – Iránban, Nigériában és Afganisztánban.

(Christian Post)

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2023 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.