Ugrás a tartalomra

Világszerte 360 millió keresztény néz szembe üldöztetéssel és hajléktalansággal

Százmilliókra tehető a hitük miatt üldözött keresztények száma. Legtöbbjük szegénységben és állandó bizonytalanságban él, ennek ellenére továbbra is imádkoznak és nyíltan dicsérik az Istent.

Fotó: Getty Images

Rengeteg keresztény van kitéve rémisztő forgatókönyveknek. Iránban durva visszaélések vannak a keresztény hitre tértekkel szemben, Nigériában mészárlások zajlanak, és erőszakos támadások érik az afgán keresztény hívőket is. Július 5-én az International Christian Concern (ICC) nyilvánosságra hozta a baljós elnevezésű 2022-es „Az év üldözője” díját. A három legrosszabb üldöző, akit „díjaztak”: Irán, Nigéria és Afganisztán.

Az Open Doors évente közzétesz egy világfigyelő listát, amely a világ ötven legrosszabbul üldözött országára összpontosít, brutalitásuk sorrendjében azonosítva őket. A lista 2022-es kibocsátásakor több mint 360 millió keresztényt ért magas szintű üldöztetés és diszkrimináció.

Bár nem a keresztények az egyedüliek, akik szenvednek hitükért, kétségtelenül ők a leginkább veszélyeztetettek. Az elmúlt években több tízezren haltak meg és számtalan hívő menekült el lehetetlenül veszélyes szülővárosából, sőt származási országából is.

A jelentés kifejti, hogy „a keresztényeket nagyobb valószínűséggel kényszerítik ki otthonukból/országaikból, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak lelki és fizikai erőszakot".

A veszélyeztetésnek és visszaélésnek négy elsődleges forrása van, amelyek végső soron a keresztények menekülését eredményezik. Ezek a fenyegetések felerősödnek azok esetében, akik más vallásokból, és különösen az iszlámból tértek át. Az első veszélyforrás a saját családjuk, akár közvetlen, akár kiterjedt. A következő a kormányzati tisztviselők, akár helyi, akár országos szinten, egy másik kockázatot pedig a helyi közösség jelenti, amely néha a maffiaszerű erőszakot is magában foglalja. A negyedik veszélyt pedig az erőszakos vallási csoportok jelentik.

Ezek a tényezők nagymértékben vannak jelen a fent meghatározott három országban – Iránban, Nigériában és Afganisztánban.

(Christian Post)

Legfrissebb