Ugrás a tartalomra

Védelmi katonai felszereléseket küldhet Izrael Ukrajnának, a Hamász vezetői Moszkvába látogatnak

Az izraeli tisztviselők megvitatják az Ukrajnának nyújtott segélyek kiterjesztését, beleértve a Jeruzsálem által eddig visszatartott védelmi katonai felszerelések szállítását is.

Photo by Taylor Brandon / Unsplash

Mióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Izrael elutasította Kijev és a Nyugat katonai felszerelésekre, például rakétaelhárító ütegekre vonatkozó kérését, és csak a közelmúltban egyezett bele abba, hogy sisakokat és kabátokat küldjön a polgári mentő- és egészségügyi erőknek.  

Emellett azonban mintegy 100 tonna humanitárius segélyt küldött, és hat hétre terepkórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában.

Az izraeli tisztviselők, azonban most várhatóan támogatják Ukrajnának katonai segélyek küldését, bár szimbolikus szinten, és továbbra is abban a reményben, hogy érintetlenül megőrizhetik az ország kapcsolatát Oroszországgal – jelentette kedden a Haaretz az ügyet ismerő tisztviselőkre hivatkozva.

Egy diplomáciai tisztviselő szerint Izrael nem fontolgatja támadófegyverek vagy olyan fejlett védelmi technológia küldését, mint például az Iron Dome rakétaelhárító rendszer, hanem megpróbál olyan felszerelést találni, amely adományozható anélkül, hogy az válságot idézne elő Moszkvával.

"Még mindig nem tervezik támadó fegyverek biztosítását, csak védelmi fegyvereket"

- idézték a forrást.

Mindeközben a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet tárgyalódelegációja Moszkvába indult, hogy találkozzék orosz külügyminisztériumi vezetőkkel. A delegáció tagjai a Hamász Gázai övezeten kívül élő vezetői, akiket a The Jerusalem Post szerint Musza Mohammed Abu Marzuk elnökhelyettes vezet és izraeli hírforrások szerint a delegáció a jeruzsálemi Templom-hegyen történt, izraeli rendőrök és palesztin szélsőséges iszlamisták közötti, az elmúlt ramadán böjti hónap idején kitört összetűzésekről fognak tárgyalni.

(Times of Israel, Index)

Legfrissebb