Ugrás a tartalomra
Photo by mostafa meraji / Unsplash

Hirtelen szabadon engedtek két keresztényt, akiket az iráni Evin börtönben tartottak fogva egyházi vezetői szerepük miatt.

Naser Navard Goltapeh és Fariba Dalir lelkész október 17-én, illetve 18-án szabadult - írja a Morning Star News. Őket azt követően engedték szabadon, hogy október 15-én lázadás és tűz ütött ki a börtönben.

Goltapeh két hónapot töltött magánzárkában, mielőtt kegyelmet kapott Ali Khamanei legfelsőbb vezetőtől.  Dalir szintén 38 napot töltött magánzárkában, és szintén kegyelmet kapott, de ennek részletei nem tisztázottak. Őt 2021 júliusában tartóztatták le, mert házi templomot indítottak.

A kegyelem mindkét keresztény számára váratlan volt, mivel mindketten korábban kegyelmet kértek, és azt elutasították.

"Tudjuk, hogy különböző szervek, az Egyesült Királyság kormánya és az ENSZ is szorgalmazta (Goltapeh lelkésznő) szabadon bocsátását, és tudjuk, hogy az Evin börtönben tüntetők vannak, és elfogyott a hely, de nem tudjuk, mi késztette Khamaneit erre a váratlanul jött lépésre"

- mondta a Middle East Concern (MEC) nevű érdekvédelmi csoport egyik Irán-szakértője a hírügynökségnek.

Mivel Goltapeh és Dalir is letöltötte büntetésének több mint egyharmadát, az iráni törvények értelmében jogosultak voltak az idő előtti szabadulásra.

Az Open Doors USA, egy figyelőcsoport, amely több mint 60 országban figyeli a vallásszabadsággal kapcsolatos visszaéléseket, a 2022-es világfigyelő listáján Iránt a világ kilencedik legrosszabb keresztényüldöző országaként tartja számon.

(CBN)

Legfrissebb