Ugrás a tartalomra

Vandálok rongálták meg a párizsi holokauszt emlékművet

Súlyosan megrongálták a holokauszt hősei emlékére állított emlékművet.

A Nemzet Igazainak fala 2024. május 14, Párizs, Franciaország

Párizsban kedden megrongáltak egy emlékművet, amelyet a több mint 4000 hős emlékére állítottak, akik a holokauszt idején mentették a zsidókat.

A a Nemzetek Igazainak falán mintegy 20 vörös kézlenyomatot fedeztek fel, amely annak a több ezer francia állampolgárnak állít emléket, akik 1940 és 1944 között, Franciaország náci megszállása idején zsidókat mentettek. További vörös kézlenyomatokat találtak a fal közelében is, amely a francia főváros szívében, a Holokauszt Múzeum közelében áll.

Az francia zsidók 1941-es, náci rezsim általi első nagyobb deportálásának évfordulóját Május 14-én, kedden tartották.

A vandalizmus okán súlyos rongálás miatt vizsgálat indult - közölte szerdán a Shoah Emlékhely.

A nyomozás "minősített vagyontárgy szándékos megrongálásának bűncselekményére vonatkozik, mégpedig nemzethez, etnikumhoz, fajhoz vagy valláshoz való tartozás miatt" - pontosította az ügyészség.

Franciaországban április végén robbant ki vita, amikor párizsi diákok vörösre festett kezekkel követelték a űzszünetet a Gázai övezetben.

Emmanuel Macron francia elnök határozottan elítélte a vandalizmust.

"A Nemzetek Igazainak falát, a nácizmus elleni felvilágosodás gátját meggyalázni annyi, mint aláásni ezeknek a hősöknek az emlékét, valamint a Shoah áldozatainak emlékét"

- mondta.

"A köztársaság, mint mindig, hajthatatlan marad a visszataszító antiszemitizmussal szemben"

- tette közzé az X platformon.

Anne Hidalgo párizsi polgármester kedden nyilvánosságra hozta, hogy az emlékművet az elmúlt 24 órában megrongálták, és hogy feljelentést tett a párizsi ügyészségen.

"Semmilyen indoklás nem mentheti fel az ilyen tetteket, amelyek meggyalázzák a holokauszt áldozatainak és a zsidókat életük kockáztatásával mentő, a nemzetek igazainak emlékét"

- jelentette ki közleményében.

Közben a Francia Zsidó Diákok Uniója (UEJF) is elítélte az esetet, "a zsidók lemészárlásának támogatásaként" jellemezve azt.

Vörös kézlenyomatok az iskola közelében. - Kép forrása: Antonin UTZ / AFP

A városháza dolgozói gyorsan megérkeztek, hogy eltávolítsák a vörös kéznyomokat a falról. Ariel Weil, Párizs központi kerületének polgármestere arról tájékoztatta az AFP francia hírügynökséget, hogy további 10 helyszínen találtak további vörös kéznyomokat a történelmi Marais negyedben (a negyedik kerületben), ahol sok zsidó lakos él. Kéznyomokat fedeztek fel iskolák és óvodák közelében is.

Franciaországban, ahol mintegy 440 ezer zsidó él - ez a legnagyobb zsidó népesség Európában és a harmadik legnagyobb globálisan Izrael és az Egyesült Államok után -, az elmúlt hónapokban az antiszemitizmus aggasztó növekedésének volt tanúja. A La Parisienne, a Ynet és a Yedioth Ahronoth által közölt friss felmérés riasztó statisztikákat tárt fel:

A francia zsidók 61 százaléka tapasztalt már antiszemita incidenseket a valóságban, gyakran vádolták őket azzal, hogy "felelősek vagy bűnösök az izraeli kormány politikájáért". Továbbá 44 százalékuk eltitkolja zsidó identitását a nyilvánosság előtt, és megdöbbentő 80 százalékuk úgy véli, hogy a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás nem foglalkozik megfelelően a kérdéssel.

Emellett október 7-e óta minden negyedik francia zsidóból 1 antiszemita incidens áldozatává vált, 73 százalékuk pedig fenyegetésekkel és sértésekkel szembesült a közösségi médiában. 37 százalékuk legalább egy gyermekét magániskolába íratta át biztonsági okokból, 20 százalékuk pedig eltávolította otthonából a mezuzát.

Franciaországban jelentős a muszlim közösség is. A fiatal muszlimok több mint 50 százaléka úgy véli, hogy a zsidók irányítják a médiát és a politikát, 34 százalékuk pedig úgy véli, hogy a zsidók a nácik áldozattá válását használják ürügyként.

(Ynet)

Legfrissebb