Ugrás a tartalomra

Vallásközi komplexumot nyitottak meg Abu Dhabiban, mecset, zsinagóga és templom is egyben

A projekt több olyan építészeti stílust is magában foglal, amelyek megtalálhatók a mecsetekben, templomokban és zsinagógákban szerte a világon.

Az Egyesült Arab Emírségekben szerdán felavatták az "Ábrahámi Család Házat", egy vallásközi komplexumot, amelyben egy mecset, egy templom és az Öböl-menti arab állam első, kifejezetten erre a célra épített zsinagógája található.

A neves ghánai-brit építész, David Adjaye által tervezett projekt több olyan építészeti stílust is magában foglal, amelyek hagyományosan megtalálhatók a mecsetekben, templomokban és zsinagógákban szerte a világon.

Az építmény a három ábrahámi vallásból merít ihletet, és a hasonlóságokat hivatott kifejezni.

Az Imam al-Tayeb mecset, amely az Al Azhar nagy imámjáról, a szunnita iszlám vezető tekintélyéről kapta a nevét, Mekka felé tájolt.

A Ferenc-templomot a 13. századi Assisi Szent Ferenc szerzetesnek szentelték, a templom a keleten felkelő nap felé van tájolva. A mennyezet fából készült, és Noé bárkájának bibliai és koránusi történetét hivatott idézni.

"A templomban "a rohanó víz hangját hallani"

-mondta Adjaye.

"Számomra a víz nagyon fontos a kereszténységgel kapcsolatban. A templom egy bárka a világban"

-fogalmazott.

A Mózes Ben Maimon zsinagóga a 12. századi zsidó filozófus, Maimonidész rabbi előtt tiszteleg. A tudós orvos is volt, aki a mediterrán zsidó világot vezette, és akinek páciensei között volt Szaladin, Egyiptom és Szíria muszlim uralkodója is.

A zsinagóga az Egyesült Arab Emírségek első célzottan épített zsidó imahelye, és a világ legtöbb zsinagógájához hasonlóan Jeruzsálem felé orientálódik. A zsinagógát a szukkot zsidó ünnep ihlette, a tér mennyezetén lévő oculus közvetlen fényt enged be a belső térbe.

(CNN)

Legfrissebb