Ugrás a tartalomra

USA: Ötször annyi a kiskorúakon végzett nemváltoztató beavatkozások száma

Photo by Alexander Grey / Unsplash

Egy új kutatás szerint a szexuális forradalom legújabb hulláma tagadhatatlanul a gyermekeket célozza meg.

A JAMA Pediatrics című szaklapban megjelent új kutatás beszámol arról, hogy néhány év alatt észbontóan megugrott azon serdülők száma, akik "nemi megerősítő" mellkasi rekonstrukciós műtéteken - kettős masztektómián - estek át.

2016-ban nagyjából 100 gyerek feküdt kés alá a beavatkozások miatt. Alig néhány évvel később, 2019-ben ez a szám 489-re emelkedett - ami 389%-os növekedést jelent.

A megállapítások a "Nationwide Ambulatory Surgery Sample" által gyűjtött statisztikákon alapulnak, amelyek szerint 2016 és 2019 között 1130 mellkasi rekonstrukciós műtétet végeztek gyerekeken. Ezeknek a beavatkozásoknak több mint 98%-a maszkulinizáló volt, vagyis olyan nőkön végezték őket, akiknek eltávolították a mellét. Mindössze 1,4 százalék volt a feminizáló, amely a mellszövetet növelte, de nem távolította el.

Az ilyen "nemi megerősítő" műtéteken átesett gyermekek közel 20 százaléka hormonterápiára is került.

A kutatók megjegyezték, hogy a nemi szervi vagy "fenék" műtéteket "általában nem végzik el serdülőkön", de elismerték, hogy a mellkasi beavatkozásokat "ambuláns és ambuláns sebészeti környezetben is elvégezhetik".

Az eredmények közzététele ugyanabban a hónapban történt, amikor a Vanderbilt Gyermeknemi Klinika - amely a nashville-i Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ része - bejelentette, hogy leállítja a kiskorúakon végzett transznemű műtéteket, amely döntés heves felháborodást váltott ki.

A kutatók becslése szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 300 000 olyan 13 és 17 év közötti serdülő van, aki transzneműnek vallja magát.

(CBN)

Legfrissebb