Ugrás a tartalomra

Legfelsőbb Bíróság: nem sért alkotmányt az első világháborús emlékmű

A kritikusoknak nem tetszett, hogy egy "keresztetény szimbólumot" használtak a világháborúban elveszett katonák emlékművéhez.

Az Maryland állambeli Bladensburgban felállított emlékmű. - Kép forrása: FedSoc

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a 12 méter magas marylandi I. világháborús emlékmű keresztje maradhat a közterületen

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy a Bladensburgban felállított 12 méter magas kereszt nem sérti az Alkotmány Egyház és Állam szétválasztására vonatkozó záradékát.

Egy csütörtök reggel közzétett döntésben a legfelsőbb bíróság úgy döntött, az American Legion v. American Humanist Association ügyben, hogy a Bladensburgban álló keresztet, amely az I. világháborús katonák emlékét örökíti meg, nem kell eltávolítani, megsemmisítve ezzel egy alsóbb bírósági döntést.

Az ítéletet többynire Samuel Alito, alkotmánybíró fogalmazta meg, akihez csatlakozott a Főbíró John Roberts és az igazságügyi bírók, Elena Kagan, Stephen Breyer, és Brett Kavanaugh. Clarence Thomas különvéleményt nyújtott be, Ruth Bader Ginsburg és Sonia Sotomayor pedig ellenszavazták a döntést.

Alito igazságügyi bíró azt írta, hogy bár "a kereszt hosszú ideje keresztény szimbólum, a Bladensburgi emlékmű használata különleges jelentőséggel bír."

"Majdnem egy évszázadon át a Bladensburgi kereszt kifejezte a közösség fájdalmát a fiatal férfiak elvesztése miatt, a háláját az áldozatukért, és elkötelezettségét azokért az ideákért, amelyekért harcoltak. Ez egy kiemelkedő közösségi emlékművé vált, és eltávolítása vagy radikális megváltoztatása ezen a napon sokak számára nem egy semleges cselekedetként lenne értelmezhető,
"hanem egy olyan vallással szembeni ellenségeskedés megnyilvánulásaként, amelynek nincs helye az Egyház és Állam szétválasztására vonatkozó hagyományainkban"

- mondta Alito.

"... nincs bizonyíték arra, hogy a megemlékezési hely tervezésekor vagy fenntartásakor a marylandi bizottság diszkriminatív szándékot mutatott volna. Az Alkotmány Vallás záradékai olyan társadalmat kívánnak teremteni, ahol minden hitű ember békésen tud együtt élni, és a Bladensburgi kereszt jelenléte azon a területen, ahol annyi ideig állt, teljes mértékben összhangban van ezzel a céllal."

Ellenvéleményében Ginsburg igazságügyi bíró azt állította, hogy a kereszt alkotmányellenes, mondván, hogy "attól, hogy a keresztet egy háborús emlékműnél használták, még nem változik át világi szimbólummá."

"Ahogy egy Dávid-csillag sem alkalmas keresztények tiszteletére, akik meghaltak szolgálva hazájukat, úgy a kereszt sem alkalmas más hitűek tiszteletére, akik meghaltak az országuk védelmében"

- írta Ginsburg, valamint hozzátette:

"A Békesség Keresztjének fenntartásával egyúttal a Bizottság a kereszténységet emeli ki más hitbéli emberek fölé, és egy vallást más vallások fölé helyez."

2012-ben az Amerikai Humanista Társaság levelet küldött a Maryland Nemzeti Park- és Tervbizottságnak, hogy távolítsák el a Bladensburgi Keresztet, ők azonban ezt megtagadták, és elindult a pereskedés. Tavaly novemberben azonban a Legfelsőbb bíróság úgy döntött, szóban is meghallgatja az ügyben érintett feleket.

(CP)

Legfrissebb