Ugrás a tartalomra

USA: egyre több fiatal nő hagy fel a vallással

Viszont annál többen vallják magukat feministának.

Kép forrása: Freepik/wirestock

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a fiatal nők egyre nagyobb százaléka hagyta el az egyházát, és állítja, hogy egyetlen valláshoz sem kötődik.

A The Survey Center on American Life által a múlt héten közzétett felmérésben 5459 amerikai felnőtt 2023-as országos reprezentatív mintáján vizsgálták a vallással kapcsolatos nézeteiket. Az idősebb generációkkal összehasonlítva a Z generációs nők többségéről (57 százalék) derült ki, hogy nem kötődik valamelyik szervezett valláshoz.

Eközben a szervezett vallást elhagyó férfiak 57 százalékban baby boomerek. 55 százalékban X generációsok és 53 százalékban ezredfordulósok.

A gyülekezetet elhagyók száma a különböző generációk között.

A kutatás szerint a fiatal nők vallással kapcsolatos szkepticizmusa elsősorban azzal a meggyőződéssel kapcsolatos, hogy az egyházak többsége nem "kezeli egyenlően a férfiakat és a nőket". A 18 és 19 év közötti nők 65 százaléka például úgy véli, hogy az egyházak egyenlőtlenül bánnak a férfiakkal és a nőkkel, és ezt a nézetet vallják a 30 és 49 év közötti nők (64 százalék), az 50 és 64 év közötti nők (57 százalék) és a 65 éves és idősebb nők (53 százalék) is.

Amikor a férfiakat arról kérdezték, hogy az egyházak egyenlőtlenül bánnak-e a férfiakkal és a nőkkel, a 30 és 49 év közötti férfiak 55 százaléka, a 18 és 29 év közötti férfiak 55 százaléka, az 50 és 64 év közötti férfiak 49 százaléka, valamint a 65 éves és idősebb férfiak 51 százaléka válaszolt igennel.

Bár a Z generáció az első olyan generáció, amelyben a nők nagyobb arányban hagyták el a szervezett vallást, mint a férfiak, ez az első olyan generáció is, amelyben a nők nagyobb százaléka (39 százalék) vallja magát vallásilag nem elkötelezettnek, mint férfi társaik (34 százalék).

A vallásilag nem elkötelezettek aránya nemek szerint a különböző generációk között.

Továbbá az ezredfordulós férfiak 37 százaléka, és az ezredfordulós nők 34 százaléka vallja magát vallásilag nem elkötelezettnek.

A felmérés további tényezőket is felsorol, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy a fiatal nők miért szakadtak el a szervezett vallástól.

Az egyik említett ok az, hogy a Z generációs nők 61 százaléka feministának vallja magát, ami jóval nagyobb arány, mint amely a korábbi generációkban megfigyelhető.

A Public Religion Research Institute statisztikáit idézve egy másik ok, amiért a fiatalok elhagyták a szervezett vallást, azzal függ össze, hogy az egyházak véleményük szerint "negatívan kezelik a melegeket és leszbikusokat".

A felmérés idézte a 2022-es általános társadalmi felmérés kutatását is, amely szerint a fiatal nők 54 százaléka úgy véli, hogy "az abortusznak korlátozás nélkül elérhetőnek kell lennie", amit a Gen Z nők vallásosságának másik lehetséges okaként említettek.

"A fiatal nők vallási elkötelezettségének csökkenése egyedülálló kihívást jelent az egyházak és a gyülekezetek számára. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nők általában sokkal több időt és energiát fordítanak a közösségépítésre és az önkéntes munkára az istentiszteleti helyeken"

(ASC, CrossWalk)

Legfrissebb