Ugrás a tartalomra

USA: bojkottálják a "zöld vonalon" túli izraeli vállalatokat

David Friedman szerint az USA ezzel a lépésével felkarolja a BDS mozgalmat.

Az Egyesült Államok (balra) és Izrael (jobbra) zászlaja forrás: breuerpress.com


A Biden-kormányzat elrendelte, hogy minden olyan amerikai kormányzati szervnek be kell fejeznie  az együttműködést az úgy nevezett "zöld vonalon" túl találató izraeli tudományos-technológiai vállalatokkal.

"Tiltakozom a döntés ellen, és úgy gondolom, hogy helytelen"

– jelentette ki Eli Cohen, izraeli külügyminiszter.


2020-ban, Trump elnöksége idején Benjamin Netanjahu miniszterelnök és David Friedman akkori izraeli amerikai nagykövet aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely három, 1970-es évekbeli együttműködési megállapodásból törölte ezeket a korlátozásokat. - írja a World Israel News.

"Egyértelműen anakronizmus volt ez a földrajzi korlátozás ezen a három megállapodáson belül. Helyrehozunk egy régi hibát, és ismét megerősítjük a két ország közötti megbonthatatlan köteléket"

–  mondta Friedman a szamariai Ariel Egyetemen tartott ünnepélyes ceremónián.Friedman eg vasárnapi twitter bejegyzésben reagált az eseményekre, melyben azt mondta, hogy a fordulat hiba volt.

"Ne tévedjünk. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel felkarolja a BDS-mozgalmat, megszegi az Izraellel kötött kötelező érvényű kétoldalú megállapodást, és olyan vesztes dinamikát hoz létre, amelyben a térség népei, az izraeliek és a palesztinok veszítenek a legtöbbet"

– áll Friedman Twitter bejegyzésében.

Ted Cruz, texasi republikánus szenátor - forrás: AP/Sebastian ScheinerTed Cruz, republikánus texasi szenátor is elítélte a Biden-kormányzat "Izrael elleni antiszemita diszkriminációját" azzal, hogy "bojkottot vezetett be a Júdeában és Szamáriában élő zsidókkal való tudományos és technológiai együttműködés ellen".

"A  Fehér Ház betegesen, megszállottan aláássa Izraelt. Kormányzásuk első napja óta olyan kampányokat indítottak izraeli szövetségeseink ellen, amelyek szemcsések, a kormány egészére kiterjednek és titokban zajlanak"

áll a texasi republikánus szenátor nyilatkozatában.

"És persze titokban küldték el a Kongresszusnak, és csak azért került nyilvánosságra, mert a riporterek rájöttek. A Biden-kormányzat megvédi a Kínai Kommunista Párttal közösen végzett tudományos kutatások finanszírozását Wuhanban, de a zsidókkal való együttműködést a lakóhelyük alapján diszkriminálják és tiltják meg"

– írta a texasi szenátor.


Az Egyesült Államok a beszámolók szerint két héttel ezelőtt tájékoztatta Izraelt a változásról.

Legfrissebb