Ugrás a tartalomra

USA: a nők jogait sértené az új törvénymódosítás

Az LMBTQ személyekre is kiterjesztenék a nemi diszkrimináció elleni törvényt.

Photo by Tim Mossholder / Unsplash

Egyre több kifogás merül fel a Biden-kormányzat által javasolt változtatásokkal szemben, amelyek a Title IX. értelmében kiterjesztették az LMBTQ+ diákok védelmét.


Title IX. törvényt eredetileg 1972-ben fogadták el az Egyesült Államokban, melynek célja az volt, hogy megszüntesse a nemi alapú diszkriminációt az oktatási intézményekben, és egyenlő esélyeket biztosítson a nők és a lányok számára az oktatási intézményekben, a kritikusok szerint azonban ezzel veszélybe kerül a nők és a lányok biztonsága.

A Fehér Ház azonban megpróbálja kiterjeszteni a Title IX definícióját, hogy tiltsa a "nemi sztereotípiákon, szexuális irányultságon, nemi identitáson és nemi jellegzetességeken alapuló" megkülönböztetést is.

Tíz államban a jelenlegi keretet használták arra, hogy megvédjék a lányok és a nők biztonságát és magánéletét azáltal, hogy a diákok csak a biológiai nemüknek megfelelő mosdót használhatnak, egyes iskolák pedig úgy döntöttek, hogy nem ismerik el a "preferált névmásokat", amelyek nem összeegyeztethetők a az illető születési nemével.

Az új szabályok értelmében azonban mindkét lépés a Title IX. megsértésének minősülhet.

Bár az új szabályok augusztus 1-jén lépnének hatályba, a republikánus vezetők és konzervatív csoportok várhatóan bíróságon támadják meg a változtatást.

Az Independent Women's Forum, egy nemzeti konzervatív csoport egyike volt annak a több csoportnak, amely jogi lépésekkel fenyegetett az új Title IX. szabály miatt - számolt be az Inside Higher Ed.

"Az oktatási minisztérium nem állíthatja feje tetejére a törvényt adminisztratív utasítással"

- mondta Jennifer C. Braceras, a Független Női Fórum jogi ügyekért felelős alelnöke egy nyilatkozatban.

"Bízunk benne, hogy a bíróságok emlékeztetni fogják a minisztériumot erre az alapelvre, és törvénytelennek nyilvánítják ezt a szabályt".

Jonathan Skrmetti, Tennessee államügyésze az X-en tette közzé:

"Tennessee készen áll arra, hogy megvédje a IX. címet és védelmet nyújt a törvénytelen szabályozásokkal szemben, amelyek megpróbálják újraértelmezni, hogy mit is jelent valójában a nem".

Az Alliance Defending Freedom, egy nonprofit jogi csoport azt mondja, hogy megtámadja az új rendeletet, hozzátéve, hogy a több mint 1500 oldalas szabály "törvénytelenül újraértelmezi a 'szex' fogalmát a szövetségi törvényben".

"A Biden-kormányzat által redefiniált nemiség-meghatározás visszafordítja az idő kerekét a nők esélyegyenlőségében, veszélyezteti a diákok biztonságát és magánéletét, és aláássa az igazságosságot a női sportokban"

- mondta Rachel Rouleau, az Alliance Defending Freedom jogi tanácsadója.

"Ez egy arculcsapás a nők és lányok számára, akik hosszú és kemény küzdelmet folytattak az esélyegyenlőségért."

Sarah Parshall Perry, a Heritage Foundation jogi szakértője a CBN Faith Nation című műsorában elmondta, hogy a legnagyobb probléma ezzel a frissített irányelvvel az, hogy "a feje tetejére állítja a férfiak és nők egyenlőségének fogalmát az oktatásban".

"Társadalmilag a feje tetejére állítja mindazt, amit eddig a szólásszabadság első kiegészítéssel kapcsolatos védelméről tudtunk azáltal, hogy megköveteli a preferált névmások használatát"

- magyarázta. Sarah valamint hozzátette:

"És természetesen a legnagyobb változás a nemi identitásra való kiterjesztés, amely a biológiai férfiakat a biológiai nőkkel szemben valamiféle örökös csatába állítja."

(CBN)

Legfrissebb