Ugrás a tartalomra

USA: a legtöbb egyházi vezető szerint a csak személyes istentiszteletek a múlté lesznek

Csak egy kis részük tekinti a személyes istentiszteleteket a jövő egyházi modelljének.

Photo by Stella Jacob / Unsplash

Miközben a COVID-19 világjárványt követően számos gyülekezet újra megnyitotta kapuit, csak egy kis részük tekinti a személyes istentiszteleteket a jövő egyházi modelljének a Pushpay új tanulmánya szerint, amelyből kiderül, hogy a különböző online technológiákat használó hibrid modellt tekinti az új normának.

A Pushpay, a hitéleti és nonprofit szektorok vezető fizetési szolgáltatója, a "Pushpay 2023 State of Church Technology" jelentésében elmondta, hogy amikor kutatóik megkérdezték az egyházi vezetőket, hogy milyen lesz az egyházuk jövője 12 hónap múlva, a válaszadóknak csak 28 százaléka jelölte meg a kizárólag személyes jelenlétet, míg sokan többféle jövőképet vázoltak fel.

"Meglepő módon a válaszadók százai egyetlen válasz helyett két vagy több lehetőséget is megjelöltek. Ez jelentős bizonytalanságot jelez azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézhet ki a szolgálatuk egy év múlva"

- mondták a Pushpay kutatói.

"A kétségek ilyen szintje akadályozza az egyházak képességét arra, hogy megalapozott technológiai döntéseket hozzanak. Az új digitális eszközök bevezetésének a jövőképen kell alapulnia - de ezen a fordulóponton ez sok szolgálat számára nehéz lehet"

-emelték ki.

Míg a válaszadók 28 százaléka csak személyes istentiszteleteket lát a következő 12 hónapban, ami közel azonos arány, 25 százalék úgy véli, hogy az egyház a metaverzumban fog találkozni, amit a Facebook úgy ír le, mint "virtuális terek összessége, ahol olyan emberekkel együtt alkothatsz és fedezhetsz fel dolgokat, akik nem ugyanabban a fizikai térben vannak, mint te".

További 20 százalék szerint az istentisztelet kizárólag online lesz, míg a válaszadók megdöbbentő 81 százaléka azt jósolja, hogy az istentiszteletek egy hibrid modellt fognak felölelni.

A felmérésben több mint 2200 egyházi vezető vett részt.

(Christian Post)

Legfrissebb