Ugrás a tartalomra

USA: a képviselőház elítélte a népírtásra buzdító palesztin szlogent

Ezentúl antiszemitizmusnak minősül a kifejezés használata.

Kép forrása: Voice

Az amerikai képviselőház határozatot fogadott el, amelyben antiszemitának ítélik a "Folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz" kifejezést.

A kifejezés számtalanszor megjelent az izrael-ellenes tüntetők által készített táblákon az észak-amerikai egyetemi kampuszokon és a városok utcáin, különösen a Hamász tavaly október 7-i, izraeliek elleni mészárlását követően.

A képviselőház 377-44-1 arányban fogadta el a határozatot, 43 demokrata és 1 republikánus, Thomas Massie, kentucky-i képviselő ellene szavazott.

Az olyan terrorcsoportok, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád évek óta használják a "Folyótól a tengerig" kifejezést, azt állítva, hogy a Jordán folyótól a Földközi-tengerig Izraelben a zsidók által jelenleg ellenőrzött összes terület - beleértve Júdeát és Szamáriát, a Golán-fennsíkokat és magát Izraelt - palesztin terület.

A Rágalmazásellenes Liga által közzétett új adatok szerint 2023-ban 9000 antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban, ami hatalmas növekedés az előző évhez képest.

A demokrata ellenzékét a "csapat" progresszív tagjai képviselték, köztük Alexandria Ocasio-Cortez képviselő (D-New York), Rashida Tlaib képviselő (D-Michigan), Jamaal Bowman képviselő (D-New York), Corie Bush képviselő (D-Missouri) és Pramila Jayapal képviselő, a képviselőház progresszív frakciójának elnöke (D-Washington).

Tlaib kongresszusi képviselőnő korábban azt állította, hogy "A folyótól a tengerig" egy törekvő felhívás a szabadságra, az emberi jogokra és a békés együttélésre, nem pedig a halálra, a pusztításra vagy a gyűlöletre". Sok republikánus megrovásban részesítette, és a képviselőház tavaly novemberben elmarasztalta.

Demokrata képviselőtársa, Debbie Wasserman Shultz, válaszolt Tlaibnak, és azt írta:

"Ez a mondat Izrael és a zsidók kiirtását jelenti. Pont. Azzal, hogy egy új PR-csapdába öltöztetik, ez nem fog változni".

(CBN)

Legfrissebb