Ugrás a tartalomra

USA: Már a felekezeten kívüli keresztények a protestánsok legnagyobb csoportja

Photo by Greg Rosenke / Unsplash

Egy új felmérés szerint a hidegháborús évek óta 30 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik nem azonosulnak semmilyen felekezettel az Egyesült Államokban.

Az amerikai vallási népszámlálás által közzétett új adatok szerint az elmúlt évtizedben nagyott nőttek azok a gyülekezeti közösségek, amelyek nem azonosítják magukat a hagyományos felekezetekkel.

A növekedésnek köszönhetően a nem felekezeti közösségek száma a 2010-es 35 496-ról 2020-ra 44 319-re emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy összesen már 3,4 millióval többen tagjai a nem felekezeti közösségeknek, mint a "Southern Baptist Convention" (Déli Baptista) gyülekezeteinek, amely az USA egyik legnagyobb felekezete - számolt be a Premier Christian News.

A jelentés azt is megállapította, hogy a Déli Baptista és az Egyesült Metodista Egyház híveinek száma kétmillióval csökkent a nem felekezeti gyülekezetek híveihez képest, akiké közel kilencmillióval nőtt.

"A felekezeti márkák meggyengültek, és a megosztottság nőtt olyan kérdésekben, mint a női lelkészek helyzete vagy a szexuális irányultság. Ez valószínűleg arra késztetett néhány hívőt, hogy új, nem felekezeti közösségeket keressenek, vagy akár újakat alapítsanak"

- mondta Scott Thumma, a Hartford Institute for Religion Research igazgatója.

Az adatok szerint a nem keresztény testületek száma tovább nőtt az Egyesült Államokban - például 1,9 millióval több muszlim van, mint tíz évvel ezelőtt.

(Premier Christian News)

Legfrissebb