Ugrás a tartalomra

USA: a fehér keresztények szerint túl sokan látnak rasszizmust ott, ahol nincs

Az amerikaiak továbbra is megosztottak a faji és diszkriminációs kérdésekben és ez különösen igaz a vallási csoportokra, a Pew Research Center frissen közzétett adatai szerint.

Photo by Sarah Noltner / Unsplash

Áprilisban a Pew megkérdezte az amerikaiakat, hogy melyik a nagyobb probléma, amellyel az országnak szembe kell néznie a faji kérdésekben: az emberek figyelmen kívül hagyják a rasszizmust, amikor az létezik, vagy rasszizmust látnak ott, ahol nincs is.

Összességében az amerikaiaknak csaknem fele (53%) mondta azt, hogy az emberek nem veszik észre a diszkriminációt ott, ahol az létezik, ez a nagyobb probléma. Alig kevesebb mint a fele (45%) mondta, hogy az emberek nagyobb problémát jelentenek, ha a diszkriminációt ott látják, ahol az nem létezik.

A vallási csoportok közül azonban a fehér keresztények mondják a legnagyobb valószínűséggel, hogy a nem létező faji megkülönböztetéssel kapcsolatos állítások jelentik a legnagyobb problémát, beleértve a fehér evangéliumi keresztényeket (72%), a fehér katolikusokat (60%) és a fehér fővonalbeli protestánsokat (54%) - derül ki a Pew Research által a Religion News Service számára rendelkezésre bocsátott adatokból.

Kevés fekete protestáns (10%), nem vallásos amerikai (35%) vagy nem keresztény vallású amerikai (31%) értett egyet ezzel.

Ezzel szemben a fekete protestánsok (88%), a nem keresztény vallású amerikaiak (69%) és a spanyolajkú katolikusok (60%) nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy a nagyobb probléma az, hogy az emberek nem veszik észre a rasszizmust, amikor az létezik.

Kevesebb fehér evangéliumi keresztény (27%), fehér fővonalbeli protestáns (44%) és fehér katolikus (39%) értett egyet ezzel az állítással.

A faji kérdésekkel kapcsolatos megosztottság az elmúlt években felerősödött az amerikai keresztények körében, mivel az úgynevezett "woke war" azokat, akik szerint a rendszerszintű rasszizmus folyamatos probléma, szembeállította azokkal, akik szerint nem. Ez a megosztottság konfliktusokat szított a Déli Baptista Konvencióban és más evangélikus csoportokban, viszályokhoz vezetett a helyi gyülekezetekben és a keresztény főiskolákon, az iskolai tanácskozások fő vitatémájává vált, és a jelenlegi amerikai elnökválasztási verseny egyik fő beszédtémája is.

(Christian Today)

Legfrissebb