Ugrás a tartalomra

Kína a sótűrő rizzsel oldaná meg a lakosság biztos étkeztetését

Photo by Pille R. Priske / Unsplash

Kínai tudósoknak sikerült kifejleszteniük egy új sóoldat és lúgtűrő rizsfajtát olyan tengerparti régiókban, ahol jelenleg lehetetlen növényeket termeszteni. Kína a globális felmelegedés és a geopolitikai feszültségek közepette a hazai élelmiszer- és energiaellátás biztosítását szeretné elérni és ennek a a törekvésnek az eredménye ez a fejlesztés is.

„Kína most egy módszert keres, hogy olyan gabonafajtákat fejlesszen ki, amelyek ellenállnak a talaj sósságának”

– mondta Csang Zhaoxin, az ország mezőgazdasági minisztériumának kutatója a Bloombergnek.

A „tengervízi rizs” néven ismert az új fejlesztés, mivel sós talajban termesztik a tengerparton, a törzseket pedig bizonyos vadrizsek génjeinek segítségével hozták létre. A tiencsin-i teszt termesztési földeken 4,6 tonna hektáronkénti termést regisztráltak tavaly, ami magasabb, mint a szabványos rizsfajták termesztésének országos átlaga.

Kína már az 1950-es évek óta vizsgálja a sótűrő rizst. A kutatást  többek között az ösztönözte, hogy az ország tengerparti vizei az elmúlt 40 évben a globális átlagnál gyorsabban emelkedtek és Kína gabonatermelése nagymértékben függ a hosszú és alacsony keleti partvidéktől.

Legfrissebb