Ugrás a tartalomra

Hivatalos: a Vatikán közleménye szerint a meleg párokat is meg lehet áldani

De nem a polgári esküvővel egyidőben.

Ferenc pápa általános audienciáján 2023. november 22-én. | Kép forrása: Daniel Ibanez/CNA

Szerinte az Isten szeretetét és kegyelmét kereső embereket nem kell "kimerítő erkölcsi elemzésnek" alávetni, hogy megkapják az áldást. - számol be a New York Post.


A vatikáni doktrínahivatal hétfőn közzétett dokumentuma egy, a Ferenc pápa által két konzervatív bíborosnak küldött, októberi levelét dolgozta ki, amelyről korábban a Hit Rádió is beszámolt.

Az előzetes válaszban a pápa arra tett utalást, hogy bizonyos körülmények között lehet ilyen áldást adni, ha nem keverik össze a szertartást a házasság szentségével.

Az új dokumentumban azonban részletesen kitérnek a levélben foglaltak indoklására, amellett, hogy hangsúlyozzák, "a házasság egy férfi és egy nő közötti élethosszig tartó szentség."

A dokumentumban felhívják a figyelmet arra, hogy

"az áldást nem szabad a polgári házasságkötéssel egy időben, meghatározott szertartások alkalmazásával vagy akár az esküvőhöz tartozó ruházat és gesztusok alkalmazásával megadni."

-de hangsúlyozzák, hogy véleményük szerint az ilyen áldások iránti kérelmeket nem kellene teljes mértékben elutasítani:

"Ragaszkodjunk ahhoz, hogy az Istennel való transzcendens kapcsolatot kereső, az ő szeretetét és kegyelmét kereső embereket előfeltételként ne kelljen kimerítő erkölcsi elemzésnek alávetni"

A vatikáni dokumentumban foglaltak szerint az áldáskérés "kifejezi és táplálja a nyitottságot a transzcendencia, az irgalom és az Istenhez való közelség iránt", amelyről úgy fogalmaztak, hogy

"Ez a Szentlélek magja, melyet táplálni kell, nem pedig akadályozni".

Legfrissebb