Ugrás a tartalomra

A pártpolitikai viták tárgya lett az abortusz Dániában

Photo by Markus Winkler / Unsplash

Két prominens dán politikai párt az abortuszok korlátozásának enyhítésére törekszik. Jelenleg az országban a terhesség tizenkettedik hetéig engedélyezik az abortuszt.

A Vörös-Zöld párt, az Enhedslisten és a liberális Venstre párt nem gondol konkrét abortuszhatárt – írja a Vart Land a Jyllands-Posten cikke alapján. A 2019-es általános választáson mindkét párt a szavazatok 30,3 százalékát szerezte meg.

A vörös-zöldek egyenlőségért felelős szóvivője, Pernille Skipper szerint a vitára azért van szükség, mert Dániában és más országokban van egy "ébrenlét-ellenes és ultrakonzervatív mozgalom, amely szembemegy az LMBT jogokkal, valamint a nők testükhöz és az abortuszhoz való jogaival". Skipper szerint ezért szükséges, hogy a politikusok megvitassák, hol húzza meg a határokat a dán törvényhozás az abortusz határait illetően.

A dán politikusok követik a finn, illetve a norvég fejleményeket az abortuszvita kapcsán. Norvégiában például a kormány a közelmúltban abortuszbizottságot nevezett ki, amelynek feladata az abortuszhatárok kiterjesztésének előnyeinek és hátrányainak felkutatása.


A 12 hetes korlátozással Dániában van az egyik szigorúbb nyugat-európai abortusztörvény – írja a Jyllands-Posten. Néhány más országban, például Hollandiában, a terhesség 24. hetében megengedett az abortusz. 2007-ben a dán etikai tanács megvizsgálta a határérték meghosszabbítását, de úgy döntöttek, hogy ennek változatlannak kell maradnia. A kérdés azóta sem került szóba.

A dániai vita az amerikai legfelsőbb bíróság döntése utáni globális abortuszvitára adott reakciónak tekinthető. A skandináv ügyekkel foglalkozó norvég szakértő, Hilde Sandvik szerint az abortuszvitára gyakorolt ​​teológiai hatások meglehetősen nagy hatással voltak Dániában. Ezért érvelése szerint az ország egy lépéssel lemaradt más országok abortusztörvényéhez képest.


Tavaly az abortusz belső vitához vezetett a Kereszténydemokrata Párton belül. Isabella Arendt pártvezető lemondott, mert nem értett egyet a párt abortuszhoz való joggal kapcsolatos álláspontjával. Arendt korlátozóbb megközelítést akart, míg más párttagok inkább választáspárti álláspontot képviseltek. Annak ellenére, hogy Arendt támogatta az abortuszhoz való szabad hozzáférést, úgy érvelt, hogy a társadalomnak jobban kellene törekednie a nem kívánt terhesség megelőzésére.

"A tökéletes világban a terhesség mindig aktív választás. Megfelelő tanítással, fogamzásgátlással és beszélgetésekkel nagyon messzire juthatunk"

- mondta.

(CNE)

Legfrissebb