Ugrás a tartalomra

Ukrajna: egyre közelebb vagyunk a világháborúhoz? - Robert C. Castel

A Tűzvonalban legfrissebb adásában Robert C. Castel beszélt többek között egy világháború kialakulásának esélyeiről.

Robert C. Castel

A Hit Rádió Tűzvonalban című műsorának legfrissebb adásában Robert C. Castel, biztonságpolitikai szakértő beszélt a műholdak modern gazdaságban betöltött szerepéről, valamint az űr hadszíntérré válásának, és az ukrán konfliktus geopolitikai következményeinek különböző aspektusairól.

Műholdak szerepe és kettős felhasználásuk:
A műholdak szakértőnk szerint nélkülözhetetlenek a modern gazdaság működéséhez, minden területen jelen vannak, például az internet, globális helymeghatározás, mezőgazdaság, időjárás-előrejelzés, és katasztrófavédelem terén. Kettős felhasználásuk révén, ugyanazok a műholdak katonai célokra is szolgálhatnak.

"Egyszerűen elmondva, a műholdak nélkül nincs modern gazdaság... Tehát minden, mindenben ott vannak a műholdak, a modern világunk elképzelhetetlen műholdak nélkül."

- részletezte Robert C. Castel.

Ukrajna és az orosz-ukrán konfliktus jövője:
A beszélgetés során szakértőnk hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktus kimenetele és a potenciális világháború esélye komoly aggodalmakat vet fel a nemzetközi közösségben. A nyugati és orosz kapcsolatokban megjelenő új feszültségek középpontjában elmondása szerint Ukrajna jövője áll, amelyet egyre többen látják kritikusnak.

"Az, hogy Ukrajna el fogja veszíteni a háborút, nem egy új dolog, ezzel szinte mindenki megbarátkozott már..."

- emelte ki.

Geopolitikai feszültségek és a Vöröstengeri hadgyakorlat:
Robert C. Castel megemlítette, hogy Kína, Oroszország, és Irán közös tengeri hadgyakorlata fontos üzenetet hordoz: jelezve, hogy a globális erőviszonyok változóban vannak, és a nyugati dominancia nem kizárólagos. Ez a hadgyakorlat politikai jelentőséggel bír, mivel demonstrálja az említett országok együttműködési képességét és készségét, amely egy potenciális új hatalmi blokk kialakulására utal. Az esemény elmondása szerint rámutat arra, hogy a geopolitikai verseny új színtereken is folytatódik, és a nemzetközi kapcsolatok egyre több dimenzióban bonyolódnak.

"Van ennek a tengeri gyakorlatnak egy politikai üzenete, és szerintem ez az, ami fontos itt."

- hangsúlyozta.

Legfrissebb