Ugrás a tartalomra

Ukrajna egy hormonzavaros Bakhmut - Robert C. Castel

A Hit Rádió legfrissebb adásában Robert C. Castel beszélt az orosz-ukrán háborúról és az izraeli-palesztin konfliktusról.

Robert C. Castel, biztonságpolitikai szakértő

A Hit Rádió Tűzvonalban című műsorának legfrissebb adásában Robert C. Castel, biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük az orosz-ukrán konfliktus aktuális állása, a NATO és Oroszország közötti feszültségek, valamint az izraeli hadműveletek kapcsán.

Orosz-ukrán konfliktus és NATO-Orosz feszültség:
Robert C. Castel szerint a politikai vezetők által az ukrán kérdésre tett politikai tőke miatt már nem tudnak a konfliktusból kiszállni, ami aggodalomra ad okot.

"Van ez a régi klisé, amit idézni szoktak Chehovtól, hogyha az első felvonásban megjelenik egy fegyver, akkor az a harmadik felvonásban általában elszokott sülni"

- emelte ki Castel.

Segélyszállítmányok és a Hamász szerepe:
Castel beszámolt arról, hogy Izrael megpróbálja átvenni a lakosság humanitárius ellátásának felelősségét az olyan nemzetközi szervezetektől, mint az UNRWA, hogy megakadályozzák, hogy a segélyeket a Hamász használja fel saját céljaira és arra, hgoy kereskedjen azokkal.

"Tehát nem lesz belőle valódi segély, mert a Hamász elsősorban a pénzben érdekelt"

- mondta Castel.

A humanitárius válság kezelése:
Szakértőnk kifejtette azt is, hogy míg Izrael a humanitárius válság enyhítésében érdekelt, addig a Hamasz érdekei gyakran ellentétesek ezzel, mivel a válság fenntartása politikai eszközként szolgál számukra.

"Izrael abban érdekelt, hogy minél jobban csökkentse ezt a humanitárius válságot"

- részletezte Castel, utalva arra, hogy a cél a helyzet stabilizálása és a lakosság szenvedésének mérséklése.

Legfrissebb