Ugrás a tartalomra

Ukrajna: 61 milliárd dollár a győzelem kulcsa? - Kiss Rajmund és Megyeri Jonatán

A Világnézet legfrissebb adásában Kiss Rajmunddal és Megyeri Jonatánnal beszélgettünk a fontosabb diplomáciai eseményekről.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője és Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője beszélt a fontosabb diplomáciai kérdésekről.

Geopolitikai változások és konfliktusok előrejelzése
Kiss Rajmund a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak beavatkozása nélkül a térség destabilizációja gyorsulhat.

 "Most szerintem Izrael is megerősödött, szerintem most nem csak Gázában szeretné rendezni a sorait, akár Iránnal is bátran fel fog vállalni egy közvetlen konfliktust, viszont akkor már nem fogja otthagyni Libanont, nem fogja otthagyni a Hezbollahot.

- emelte ki Kiss Rajmund.

Amerikai támogatás megszavazása
Kiss Rajmund elmondta, hogy a képviselők ritkán dolgoznak szombaton, ami kiemeli az esemény sürgősségét. A támogatási csomag tartalmaz egy többéves stratégiát Ukrajna számára, amely nyilvánvalóan az ukrán barátság jelét mutatja.

"Az érdekesség már önmagában az, hogy szombaton dolgoztak a képviselők Washingtonban."

- emelte ki Kiss Rajmund, azonban kifejtette, hogy a támogatási csomag megszavazása a republikánusok és demokraták közötti mély megosztottságot tükrözi, amelyek jelentős befolyással bírnak a 2024-es elnökválasztás kimenetelére.

A támogatás hatása a globális és regionális politikára
Megyeri Jonatán szerint a támogatás jelentős része az Egyesült Államok védelmi iparában marad, ami tulajdonképpen a saját gazdaságukat pörgeti fel.

"Szóval, ahogy a Rajmund is elmondta, itt összesen 95 milliárd dollárról van szó, amiben körülbelül 61 milliárd megy Ukrajnához, cirka 17 milliárd Izraelnek."

- részletezte Megyeri Jonatán, valamint hozzátette:

"Ez az egész támogatás úgy is felfogható, mint egy amerikai szubvenció a saját védelmi iparának."

Legfrissebb