Ugrás a tartalomra

Ukrajna 22 orosz ortodox egyházzal kapcsolatban álló személyt szankcionált

Az ukrán kormány többször is kísérletet tett a Moszkvához kötődő ortodox ágazat ellehetetlenítésére.

Photo by Max Kukurudziak / Unsplash

Ukrajna szankciókat vezetett be 22, az orosz ortodox egyházzal kapcsolatban álló orosz ellen, mivel Volodimir Zelenszkij elnök szerint a vallás leple alatt népirtást támogattak.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által kiadott rendelet szerint a listán szerepel Mihail Gundajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben.

Az orosz állami média arról számolt be, hogy Gundajev az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának az unokaöccse. Ukrajna tavaly szankciókkal sújtotta Kirillt.

A szankciók a legutóbbiak azon lépések sorában, amelyeket Ukrajna az orosz ortodox egyház ellen tett, amely támogatta Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai invázióját, amely immár a 12. hónapjába lépett.

"Szankciókat vezettek be 22 orosz állampolgárral szemben, akik a spiritualitás leple alatt támogatják a terrort és a népirtó politikát"

- mondta Zelenszkij hétfőn késő este tartott esti beszédében.

A büntetőintézkedésekről azt mondta, hogy azok az ország "szellemi függetlenségét" erősítik.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, és az egyháznak a Moszkvához történelmileg kötődő ága és a szovjet uralomtól való 1991-es függetlenné válás után kikiáltott független egyház között éles a verseny. Az ukrán kormány többször is kísérletet tett a Moszkvához kötődő ágazat ellehetetlenítésére.

(Premier Christian News)

Legfrissebb