Ugrás a tartalomra

Újra nyomoznak az eltűnt vatikáni lány ügyében

Újra nyomoznak az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében

A Vatikán ismét felvette a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében. A 15 éves eltűnt lányról tavaly még a Netflixen is megjelent egy sorozat, A vatikáni lány: Emanuela Orlandi eltűnése címmel - számolt be az Index.

1983. június 22-én estefelé, bőven az iskolai nyitvatartás után a római Tommaso Ludovico Da Victoria zeneiskola igazgatójának csörgött a telefonja. A vonal túlsó végén a vatikáni bank egyik tisztviselője és felesége érdeklődött kétségbeesetten arról, hogy 15 éves lányuk részt vett-e az aznapi fuvolaórán. Később kiderült, hogy Emanuela Orlandi ott volt ugyan aznap a fuvolások között, de valamennyit késett az óráról, ott végig zaklatottnak tűnt, majd előbb el is kéredzkedett. Felszállt a Vatikán felé tartó buszra, és soha többé nem került elő.

Alessandro Diddi, a szentszék igazságügyi megbízottja most a csendőrséggel közösen döntött a vizsgálat folytatásáról a 40 éve történt eltűnési ügyben. A nyomozás célja az eddig keletkezett akták, dokumentumok, beszámolók, információk és tanúvallomások ismételt ellenőrzése, valamint az új nyomok vizsgálata. A Vatikán szerint minden egyes részletet újból górcső alá vesznek a lány eltűnésének napjától. A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték.

Az eltűnési ügyet Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélyeként is emlegetik. 2019-ben a holttestét keresve felnyitották két hercegnő sírját a vatikáni német temetőben, de hiába. Egy évvel korábban a Vatikán olaszországi nunciatúrájának egyik melléképületében találtak „gyanús csontokat”, de az ügyészség megállapította, hogy azok nem származnak sem Emanuelától, sem egy ugyanazon év nyarán eltűnt másik 15 éves római lánytól, Mirella Gregoritól.

Októberben egy Netflix-sorozat (A vatikáni lány: Emanuela Orlandi eltűnése) is foglalkozott az egykori nyomozással, köszönhetően szemtanúk tanúvallomásainak.

A többi között Orlandi egykori barátnője arról beszélt, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy” szexuálisan zaklatta.

A hallgatás gyakran a legsúlyosabb bűncselekmény. Ez a legborzalmasabb, ami egy családdal történhet

– jelentette ki Pietro Orlandi, Emanuela testvére. Meggyőződése szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el.

Mint mondta, elérkezett az ideje az igazságnak, hogy 92 éves anyjuk legalább virágokat helyezhessen el lánya sírjára, bárhol is legyen az. Pietro Orlandi hozzátette: sosem fog felhagyni a kereséssel.

(Index)

🎙️

Legfrissebb