Ugrás a tartalomra

Új ötlet: egy vallási és egy szekuláris államra osztanák Izraelt

Néhányan úgy gondolják, ez lenne a megoldás.

Salamon király uralkodása után is két részre szakadt az ország. - forrás:bibletales.com

Egy izraeli író 2013-ban írt könyve Izrael államának két különálló, egy vallási és egy szekuláris részre történő fiktív felosztásán alapul. Az író az arról a jelenlegi helyzetről beszélt, amelyben egyes aktivisták pontosan ezt szorgalmazzák. - írja a World Israel News.

Az elmúlt hónapokban az izraeli társadalmat mélyen megosztotta a Netanjahu-kormány tervezett igazságügyi reformja, és továbbra sem tűnik úgy hogy hajlanak a megbékélés irányába. A reformok ellen rendszeresen százezrek tüntettek az utcákon, akik sokszor megbénították és akadályozták a forgalmat, fennakadásokat okoztak. A reformpárti tábor ezidő alatt mindössze két nagyobb tüntetést szervezett, amelyeken több százezres tömegek követelték a kormány által beígért reformok végrehajtását.

A két tábor megosztottsága miatt, újra felerősödtek a hangok, hogy Izraelt két részre kéne osztani, például héber nyelvű Maarivnak adott múlt heti interjújában Nitzan Amit, az ország felosztását célzó mozgalom alapítója arra figyelmeztetett, hogy "a szakadék felé tartunk. Ha ebben a helyzetben maradunk, el fogunk pusztulni".


Többek szerint a megosztottság nagyrészt a szekuláris-vallási megosztottságon alapul. 2013-ban Gila Green, kanadai-izraeli író által megjelent "Az osztály királya" című könyvében két különálló részre osztották fel Izrael államát a mély szakadék miatt. Egy vallási és egy szekuláris államra.

Tömegek tüntetnek az igazsági reform ellen Izraelben - 2023.03.27. - forrás: CNN

A World Israel News-nak adott interjúban az író többek között azt hangsúlyozta, hogy a nemzetet csupán a hadseregben töltött idő nem tudja egyben tartani, a társadalmi kohéziós erőre is szükség van.

"Hogyan képzelik el az emberek a társadalmat? Úgy, hogy egyre kisebb és kisebb szektorokra osztják őket, és nagyon különböző értékeket és történelmet és célokat tanítanak, anélkül, hogy bármi is egyesítené őket?"

- fejtette ki az író.

"Évek óta mondom, hogy egy olyan társadalom, amely ilyen különálló oktatási rendszerekkel rendelkezik (független, szekuláris, arab, vallásos cionista, haredi stb. - és ezeken belül is vannak megosztottságok), amelyek ilyen különböző történelmet, értékeket stb. tanítanak, a társadalmi kohézió hiányát kockáztatja nemzeti szinten. Az az elképzelés, hogy ez teljesen rendben van, hogy a hadseregben majd mindenki összejön és összeolvad, enyhén szólva irreális".

– fejtette ki véleményét az író.

Az író szerint a megosztottság az államalapítás előtti időszakban kezdődött el. - írja a World Israel News.

"A megosztottság már fennáll, egészen az államalapítás előtti Izraelig és az állam korai éveire is jellemző volt. Apám jemenita zsidóként született 1936-ban Jeruzsálemben, és ma is ugyanolyan szenvedélyesen tud haragudni az askenázi zsidók részéről való bánásmódra, mint fél évszázaddal ezelőtt."

– jegyezte meg az író, aki szerint a történelemben tapasztalt események egyfajta sebként élnek az emberekben, ezért véleménye szerint óriási szükség a vezetésre, és az empátiára.


Legfrissebb