Ugrás a tartalomra

Új korszakot jelentett be országaik kapcsolatában Netanjahu és Erdogan

Benjámin Netanjahu miniszterelnök-jelölt és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön telefonbeszélgetésben állapodott meg az országaik közötti kapcsolatok előmozdításáról.

"A két vezető megállapodott abban, hogy együttműködve lépnek fel Törökország és Izrael kapcsolatainak új korszakának megteremtése érdekében"

- közölte Netanjahu szóvivője.

"Erdogan elnök és a miniszterelnök-jelölt megvitatták, hogyan lehetne jelentősen megerősíteni az országok közötti gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat"

-fogalmazott.

Netanjahu részvétét fejezte ki a közelmúltbeli isztambuli terrortámadásban meghalt török állampolgároknak, és felajánlotta Izrael segítségét a terrorizmus elleni küzdelemben. Erdogan a héten Arielben elkövetett terrortámadás után küldött részvétnyilvánítást.

A Netanjahu-Erdogan telefonhívás a leköszönő kormány azon erőfeszítéseit követi, hogy a török közeledést követően javítsa a Jeruzsálem és Ankara közötti kapcsolatokat. Az országok közötti legnagyobb feszültségek némelyike Netanjahu előző hivatali idején történt eseményeket követően alakult ki. A mélypont 2010-ben, a Mavi Marmara rajtaütés után következett be, amikor az IDF kommandósai felszálltak egy hajóra, amely a gázai blokádot akarta áttörni. Az ezt követő közelharcban a kommandósok megölték egy Erdoganhoz kötődő szervezet kilenc fegyveres aktivistáját.

Netanjahu végül washingtoni nyomásra bocsánatot kért Erdogantól, és az országok visszahelyezték nagyköveteiket. Ankara azonban kiutasította az izraeli nagykövetet, miután az Egyesült Államok 2018-ban Jeruzsálembe költöztette a nagykövetségét, és Izrael hasonlóan válaszolt erre.

Erdogan pénteken aláírta, hogy új nagykövetet küld Izraelbe. Sakir Özkan Torunlar veterán diplomata, Törökország korábbi palesztinai nagykövete kerül Tel-Avivba.

Erdogan a múlt héten gratuláló levelet is küldött Netanjahunak.

"Gratulálok Önnek a választási győzelméhez, és hiszem, hogy az új kormány minden területen folytatni fogja az országok közötti együttműködést, olyan módon, amely békét és stabilitást hoz a térségünkbe"

- írta Erdogan Netanjahu szóvivője szerint.

(Jerusalem Post)

Legfrissebb